StoryEditor

Listáreň Ako šetriť na daniach

07.02.2006, 23:00

Ako šetriť na daniach
Začal som podnikať pred rokom, postupne vnikám aj do problematiky daní. Hoci je daň na Slovensku "len" 19-percentná, aj tak ma zaujíma možnosť každej finančnej úspory.
-- Prvou otázkou daňového subjektu väčšinou býva, ako nezaplatiť žiadne dane, alebo ako ich bez porušenia zákona v krajine zaplatiť čo najnižšie. Recept na ideálny program na daňovú úsporu nie je ľahké zostaviť. Odborníci označujú postup vedúci k daňovej úspore termínom daňová optimalizácia. Daňovú úsporu a minimalizáciu možno realizovať v princípe troma základnými spôsobmi:
-- využitím medzier v daňovej legislatíve domácej krajiny -- poznajúc najmä zákon o dani z pridanej hodnoty, zákon o dani z príjmov a zákon o správe daní,
-- využitím zahraničného daňového prostredia -- najmä tzv. offshore teritórií nazývaných aj daňové raje
-- kombináciou oboch predchádzajúcich spôsobov, najmä pri tzv. transferovom oceňovaní často aj na báze zneužívania tzv. zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia (resp. metód tzv. transferového oceňovania na internacionálne účely).
Čo s daňovými podvodníkmi
V mojej oblasti podnikajú minimálne traja konkurenti v našom kraji, o ktorých viem, že neplatia poriadne dane, že robia podvody. Mám vnútornú dilemu -- oznámiť to na daňový úrad alebo nie? Dá sa to urobiť anonymne -- bude sa tým daňový úrad zaoberať?
-- Domnievam sa, že je vhodné oznamovať všetky zistenia a podozrenia na daňové podvody, defraudáciu a úniky. Ak máte obavy, že sa vám podnikateľ môže pomstiť, môžete poslať informácie na príslušný daňový úrad alebo priamo na Daňové riaditeľstvo SR, Nová ulica 13, 97504 Banská Bystrica. Daňový úrad zváži, nakoľko sú anonymné informácie závažné a je na ňom, či urobí a kedy daňovú kontrolu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 11:32