Nárok veriteľa s. r. o. na náhradu škody voči konateľovi, zodpovednosť konateľa s. r. o. za škodu.

Nárok veriteľa s. r. o. na náhradu škody voči konateľovi
Akú možnosť má veriteľ spoločnosti a správca konkurznej podstaty uplatňovať si náhradu škody voči konateľovi s. r. o.? Je možné, aby si voči konateľovi uplatnil nárok aj veriteľ spoločnosti, resp. správca konkurznej podstaty?
-- Okrem spoločníka môže nárok s. r. o. na náhradu škody voči konateľom uplatniť vo svojom mene a na vlastný účet aj veriteľ spoločnosti. Platí to pod podmienkou, že nemôže uspokojiť svoju pohľadávku z majetku spoločnosti. Nároky veriteľov spoločnosti voči konateľom nezanikajú, ak sa spoločnosť vzdá nárokov na náhradu škody alebo s nimi uzatvorí dohodu o urovnaní. Ak je pritom na majetok spoločnosti vyhlásený konkurz, uplatňuje nároky veriteľov spoločnosti voči konateľom správca konkurznej podstaty. Možnosť, aby veritelia spoločnosti vo svojom mene a na vlastný účet uplatňovali nároky na náhradu škody voči konateľom, ak nemôžu uspokojiť pohľadávku z majetku spoločnosti, znamená vážny prelom v právnom poriadku SR. Aj z toho dôvodu je potrebné, aby sa funkcia konateľa začala vykonávať s výraznou mierou zodpovednosti, s odbornou starostlivosťou a v súlade so záujmami spoločnosti a všetkých jej spoločníkov. V opačnom prípade sa stanú žaloby spoločníkov či veriteľov spoločnosti proti konateľom bežnou záležitosťou tak, ako je to všade vo svete. Je potrebné upozorniť konateľov, že konanie v mene s. r. o. môže znamenať aj stratu ich osobného majetku. Viac informácií o zodpovednosti konateľa s. r. o. získate v odbornej publikácii Minimalizácia rizík konateľa s. r. o. (Právo a manažment číslo: 7/2004).

Zodpovednosť konateľa s. r. o. za škodu
Ak sa chce konateľ zbaviť zodpovednosti za škodu, má sťaženú úlohu. Ako má postupovať konateľ, ak sa chce zbaviť zodpovednosti za škodu?
-- Konateľ za škodu nezodpovedá len vtedy, ak preukáže, že pri výkone svojej funkcie postupoval s odbornou starostlivosťou a v dobrej viere, že koná v záujme spoločnosti. Konateľ však nesie v prípade sporu dôkazné bremeno, čo výrazne sťažuje jeho pozíciu. Konatelia pritom nezodpovedajú za škodu spôsobenú spoločnosti konaním, ktorým vykonávali uznesenie valného zhromaždenia. To však neplatí, ak je uznesenie v rozpore s právnymi predpismi alebo stanovami. Ak má spoločnosť zriadenú dozornú radu, konateľov nezbavuje zodpovednosti, ak ich konanie schválila dozorná rada. Zákon č. 500/2001 Z. z. účinný od 1. januára 2002 sprísnil vzťahy medzi s. r. o. a konateľom aj v tom, že akékoľvek dohody, ktoré vylučujú alebo obmedzujú zodpovednosť konateľa, sú zakázané. Dokonca ani spoločenská zmluva alebo stanovy nemôžu obmedziť alebo vylúčiť zodpovednosť konateľa. Spoločnosť sa môže vzdať nárokov na náhradu škody voči konateľom alebo uzatvoriť s nimi dohodu o urovnaní najskôr po troch rokoch od vzniku škody, aj to iba vtedy, ak s tým vysloví súhlas valné zhromaždenie a ak proti takémuto rozhodnutiu nevznesie na valnom zhromaždení do zápisnice protest spoločník alebo spoločníci, ktorých vklady dosahujú aspoň desať percent výšky základného imania. Z toho vyplýva, že konateľstvo pre konkrétnu fyzickú osobu prináša z funkcie aj značnú mieru rizika a zodpovednosti za svoje konanie. Ďalšie informácie o zodpovednosti a riziku konateľa s. r. o. získate v odbornej publikácii Minimalizácia rizík konateľa s. r. o. (Právo a manažment číslo: 7/2004).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. september 2024 17:36