StoryEditor

Postup pri vymenovaní a odvolaní konateľa s. r. o.

Viete ako správne postupovať pri vymenovaní a odvolaní konateľa s. r. o. od 1. februára 2004?

Viete, ako správne postupovať pri vymenovaní a odvolaní konateľa s. r. o. od 1. februára 2004?

1. krok -- Valné zhromaždenie ako orgán, ktorý vymenúva konateľov
V prípade s. r. o. je jediným orgánom oprávneným vymenúvať (aj odvolávať) konateľov valné zhromaždenie spoločnosti. Výnimku tvoria tzv. prví konatelia spoločnosti, ktorých vymenúvajú zakladatelia spoločnosti a na ktorých sa dohodnú v spoločenskej zmluve. Na týchto konateľoch sa musia zhodnúť všetci zakladatelia, keďže dohoda o nich je jedným z ustanovení zmluvy, ktorú na znak súhlasu s jej obsahom všetci zakladatelia spoločnosti podpisujú. Všetci ďalší konatelia spoločnosti vymenúvaní valným zhromaždením spoločnosti musia byť "schválení" už len nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých spoločníkov, pokiaľ spoločenská zmluva nevyžaduje súhlas kvalifikovanej väčšiny, prípadne všetkých spoločníkov. Valné zhromaždenie s. r .o. nemôže delegovať svoju pôsobnosť vymenúvať konateľov spoločnosti na žiaden iný orgán spoločnosti, predovšetkým dozornú radu.
Naopak, voľba a odvolanie prokuristu môžu byť spoločenskou zmluvou alebo stanovami spoločnosti zverené do pôsobnosti dozornej rady, prípadne konateľov. Takouto zákonnou konštrukciou sa preto každému spoločníkovi umožňuje, aby sa na valnom zhromaždení spoločnosti vyjadril k osobe navrhovaného konateľa spoločnosti, resp., aby navrhol odvolanie konateľa.

Spôsob zvolania valného zhromaždenia v prípadoch, keď spoločnosť nemá konateľa.

Valné zhromaždenie s. r. o. zvolávajú najmenej raz za rok konatelia spoločnosti. Problém však môže nastať v prípade, ak spoločnosť nemá konateľa, ktorý by valné zhromaždenie zvolal. V praxi sa táto situácia môže vyskytnúť najmä v prípadoch, ak konateľ zomrie a v prípade, ak spoločníci na jednom valnom zhromaždení odvolajú jediného konateľa spoločnosti bez toho, aby ustanovili nového konateľa. V prípadoch, ak sa konateľ vzdá funkcie konateľa, je vzdanie sa funkcie účinné až "odo dňa prvého zasadnutia orgánu, ktorý je oprávnený vymenovať alebo zvoliť nového člena orgánu nasledujúceho po doručení vzdania sa funkcie", t. j. až odo dňa zasadania valného zhromaždenia, ktoré zasadalo po doručení vzdania sa funkcie konateľom spoločnosti. Spoločenská zmluva, príp. stanovy spoločnosti môžu moment účinnosti vzdania sa funkcie upraviť iným spôsobom a "posunúť" ho napríklad ku dňu doručenia tohto prejavu vôle spoločnosti.
Situáciu, keď spoločnosť nemá štatutárny orgán, ktorý by zvolal valné zhromaždenie, Obchodný zákonník (OBZ) nerieši. V týchto prípadoch bude nevyhnutné, aby valné zhromaždenie zvolali spoločníci spoločnosti. OBZ v ust. § 129 ods. 2, podľa ktorého "požiadať o zvolanie valného zhromaždenia môže každý spoločník, ktorého vklad dosahuje 10 % základného imania. Ak konatelia nezvolajú valné zhromaždenie tak, aby sa konalo do jedného mesiaca od doručenia ich žiadosti, sú spoločníci oprávnení zvolať ho sami.", predpokladá možnosť zvolania valného zhromaždenia spoločníkmi; vyžaduje však, aby iniciatíva o zvolanie a žiadosť o zvolanie bola podaná spoločníkom, ktorého vklad dosahuje 10 % základného imania.
Spoločníci sú v týchto prípadoch oprávnení sami zvolať valné zhromaždenie, len ak konatelia, ktorým je žiadosť o zvolanie adresovaná, nezvolajú valné zhromaždenie tak, aby sa konalo do jedného mesiaca od doručenia ich žiadosti. V prípade, ak spoločnosť nemá konateľa, budú musieť zvolať valné zhromaždenie oprávnení spoločníci bez predchádzajúcej žiadosti adresovanej konateľovi. V záujme dodržania zákonnej lehoty, ktorá určuje maximálnu dobu, po ktorú spoločnosť nemá ustanovené svoje orgány (3 mesiace) a ktorej nedodržanie je sankcionované zrušením spoločnosti súdom, sa domnievame, že v týchto prípadoch by valné zhromaždenie mohol zvolať ktorýkoľvek zo spoločníkov (aj spoločník s vkladom nižším ako 10 %), pričom toto valné zhromaždenie bude rozhodovať iba o vymenovaní nového konateľa.
No vzhľadom na to, že OBZ vyžaduje pre spôsobilosť na zvolanie valného zhromaždenia desaťpercentný vklad na základnom imaní, najlepším riešením v prípade, že spôsobilý spoločník (spoločníci) nekoná a z vlastnej iniciatívy nezvolá valné zhromaždenie, ktoré by zvolilo konateľa, bude vyzvať ho na zvolanie valného zhromaždenia. Valné zhromaždenie musí byť vo všetkých prípadoch zvolané spôsobom a v lehote určenej spoločenskou zmluvou (ak spoločenská zmluva neurčuje inak, písomnou pozvánkou doručenou najmenej 15 dní pred dňom konania valného zhromaždenia).
Najlepším riešením by bolo, keby túto situáciu riešila spoločenská zmluva, ktorá by zakotvila, že v prípade, ak spoločnosť nemá konateľa, je oprávnený na zvolanie valného zhromaždenia ktorýkoľvek zo spoločníkov.
2. krok -- Pozvánka na valné zhromaždenie, ktoré má v programe odvolanie konateľa a vymenovanie nového spoločnosti
3. krok
A. Odvolanie konateľa a vymenovanie nového konateľa spoločnosti
B. Odvolanie konateľa v prípadoch, ak je v zmluve o výkone funkcie dohodnutá výpovedná lehota
C. Odvolanie konateľa v jeho neprítomnosti
4. krok -- Povinnosť odvolaného konateľa
5. krok -- Voľba konateľa v jeho neprítomnosti a vyjadrenie súhlasu s ustanovením do funkcie konateľa
6. krok -- Zápis konateľa do obchodného registra po 1. februári 2004
Podrobne rozpracovaný odporúčaný postup pri vymenovaní a odvolaní konateľa s. r. o. nájdete spracovaný v odbornej publikácií Spoločnosť s ručením obmedzeným a jej konateľ (Právo a manažment číslo: 4/2004).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 18:48