Ako postupovať pri podávaní sťažnosti voči poskytnutej zdravotnej starostlivosti
Postup pri podávaní sťažností upravuje zákon NR SR č. 152/1998 Z. z. o sťažnostiach. V sťažnosti musí pisateľ konkretizovať osobu, resp. zdravotnícke zariadenie, voči ktorému jeho výhrady smerujú, ako aj stručný opis udalostí.
-- V prípade, ak má pacient výhrady voči poskytovaniu zdravotnej starostlivosti:
* neštátnym lekárom (tzn. voči lekárovi alebo neštátnemu zdravotníckemu zariadeniu, ktoré poskytuje zdravotnú starostlivosť na základe povolenia), je potrebné obrátiť sa so sťažnosťou na okresného štátneho alebo krajského štátneho lekára podľa miesta * výkonu lekára, alebo zdravotníckeho zariadenia, voči ktorému má sťažovateľ výhrady,
* štátnym lekárom, ktorý je v pracovnom pomere v štátnom zdravotníckom zariadení (tzn. zdravotnícke zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva), je potrebné obrátiť sa so sťažnosťou na riaditeľa príslušného zdravotníckeho zariadenia, alebo na jeho štatutárneho zástupcu,
* v prípade, ak má pacient výhrady voči záverom prešetrenia sťažnosti riaditeľom zdravotníckeho zariadenia, je potrebné obrátiť sa na ministerstvo zdravotníctva,
* ak sťažovateľ nie je spokojný ani so závermi prešetrenia sťažnosti ministerstvom zdravotníctva, môže sa obrátiť na miestny príslušný súd alebo orgány činné v trestnom konaní. Tieto závery sú záväzné pre všetky zúčastnené strany.

Účtovné výkazy pre zdravotné poisťovne, Sociálnu poisťovňu a Národný úrad práce
Ministerstvo financií SR vydalo podľa § 4 ods. 2 z. č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve opatrenie z 12. februára 2003 č. 1558/2003-92, ktorým sa ustanovujú účtovné výkazy pre zdravotné poisťovne, Sociálnu poisťovňu a Národný úrad práce.
-- Ministerstvo financií SR vydalo podľa § 4 ods. 2 z. č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve opatrenie z 12. februára 2003 č. 1558/2003-92, ktorým sa ustanovujú účtovné výkazy pre zdravotné poisťovne, Sociálnu poisťovňu a Národný úrad práce.
Týmto opatrením sa zrušuje opatrenie Ministerstva financií SR z 1. apríla 1998 č. 1038/98-sekr. (oznámenie č. 112/1998 Z. z.).
Opatrenie nadobudlo účinnosť 1. marca 2003 a bude uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 6/2003.

Zabezpečovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti pre deti a mládež
Ministerstvo školstva SR podľa § 19 ods. 19 z. č. 313/2001 Z. z. o verejnej službe v znení zákona č. 118/2002 Z. z. ustanovuje vyhlášku MŠ SR z 12. februára 2003 o druhoch škôl a školských zariadení na účely určenia a zvýšenia tarifného platu zamestnancovi, ktorý sa podieľa na zabezpečovaní poskytovania zdravotnej starostlivosti pre deti a mládež.
-- Táto vyhláška u § 1 určuje druhy škôl a školských zariadení, v ktorých sa:
a) zamestnanci podieľajú na zabezpečovaní poskytovania zdravotnej starostlivosti pre deti a mládež,
b) zamestnancom podieľajúcim sa na zabezpečovaní poskytovania zdravotnej starostlivosti pre deti a mládež určuje tarifný plat podľa osobitného predpisu (Príloha č. 4 k zákonu č. 313/2001 Z. z. o verejnej službe),
c) zamestnancom podieľajúcim sa na zabezpečovaní poskytovania zdravotnej starostlivosti pre deti a mládež môže zvýšiť ich tarifný plat až o 15 % (§ 19 ods. 14 zákona č. 313/2001 Z. z. v znení zákona č. 118/2002 Z. z.).
§ 2 určuje druhy škôl a školských zariadení, ktorými podľa § 1 sú:
a) špeciálne školy,
b) internátne školy,
c) základné školy so zapísanými žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami,
d) stredné školy so zaradenými žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami,
e) špeciálne materské školy s týždennou alebo nepretržitou výchovnou starostlivosťou,
f) špeciálne výchovné zariadenia,
g) zariadenia špeciálnopedagogického poradenstva. Vyhláška nadobudla účinnosť 1. marca 2003.

Čo hovorí zákon o práve nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie?
Podľa § 16 ods. 6 zákona NR SR č. 277/1994 Z. z. o zdravotnej starostlivosti v znení neskorších predpisov je pacient, jeho zákonný zástupca alebo osoba, ktorá má maloletého v pestúnskej starostlivosti, oprávnená nahliadať do zdravotnej dokumentácie a robiť si z nej na mieste výpisky.
-- Za zákonného zástupcu sa podľa § 26 až 30 Občianskeho zákonníka považuje rodič maloletého dieťaťa (zákon č. 94/1963 Zb. o rodine v znení neskorších predpisov) a opatrovník určený súdom osobe, ktorú súd pozbavil spôsobilosti na právne úkony alebo ktorej súd obmedzil spôsobilosť na právne úkony; to znamená zákonom ustanovený zástupca. Lekár môže odmietnuť nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie pacientovi, ktorý sa podrobuje psychiatrickej starostlivosti, ak by toto nahliadnutie negatívne ovplyvnilo jeho liečebný proces alebo by bolo v rozpore so záujmom iných osôb. Pod pojmom nahliadanie do zdravotnej dokumentácie a robenie si z nej výpiskov na mieste sa rozumie možnosť pacienta vypísať, resp. odpísať si potrebné údaje zo zdravotnej dokumentácie na mieste, to znamená priamo v zdravotníckom zariadení, kde sa zdravotná dokumentácia nachádza. Výpisom zo zdravotnej dokumentácie môže byť aj doslovný odpis zdravotnej dokumentácie, nie je ním však fotokópia. O tejto možnosti sa však uvažuje v pripravovanom zákone o zdravotnej starostlivosti, v ktorom je potrebné presne určiť podmienky, za ktorých sa bude môcť fotokópia zdravotnej dokumentácie urobiť. Podľa § 16 ods. 10 je lekár, ktorý poskytuje primárnu zdravotnú starostlivosť, povinný najneskôr do siedmich dní od vyžiadania odovzdať inému lekárovi, ktorý prevzal pacienta do zdravotnej starostlivosti, zdravotnú dokumentáciu, fotokópiu zdravotnej dokumentácie alebo výpis zo zdravotnej dokumentácie. Výpis zo zdravotnej dokumentácie musí spĺňať náležitosti uvedené v ods. 11 a 12. Zákon určuje povinnosť lekára odovzdať zdravotnú dokumentáciu inému lekárovi pri zmene lekára. Platný právny stav neupravuje možnosť odovzdať zdravotnú dokumentáciu prostredníctvom pacienta. Uvedené bude možné a podrobne upravené v novom zákone o zdravotnej starostlivosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 09:47