StoryEditor

Vedenie záznamov na účely zákona o dani z pridanej hodnoty

Schválenými novelami zákona č. 511/2002 Z. z. a č. 637/2002 Z. z. s platnosťou od 1. 1. 2003, ktorými sa menil a dopĺňal zákon č. 289/1995 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (DPH) došlo k podstatným zmenám pri uplatňovaní dane z pridanej hodnoty na vstupe a následne aj na samotnú výšku dane, ktorú si môže platiteľ odpočítať.

Podstatné zmeny v novele zákona č. 511/2002 Z. z.:
-- zmenil sa spôsob odpočítania dane podľa § 20. Nový spôsob pri uplatňovaní odpočtu dane je založený na princípe vecného priraďovania každého prijatého zdaniteľného plnenia k plneniam, ktoré platiteľ dane uskutočňuje, a to podľa toho, či:
1. prijaté zdaniteľné plnenie je určené výlučne pre plnenia, ktoré podliehajú dani na výstupe, alebo zdaniteľné plnenia, ktoré sú oslobodené od dane podľa §§ 37, 38 a 39 zákona (vývoz tovaru a služieb, medzinárodná doprava) alebo pre bezodplatné poskytnuté zdaniteľné plnenia podľa § 14, pri ktorých nevzniká daňová povinnosť,
2. prijaté zdaniteľné plnenie je určené pre plnenia, ktoré sú oslobodené od dane na výstupe podľa § 26 zákona,
3. prijaté zdaniteľné plnenie je určené súčasne pre plnenia podliehajúce dani na výstupe a pre zdaniteľné plnenia oslobodené od dane podľa § 26 zákona,
-- zrušila sa podmienka zaplatenia pre odpočítanie dane na vstupe,
-- zmenil sa spôsob uplatňovania koeficientu podľa § 21 pri uplatňovaní odpočítania dane na vstupe,
-- zmenil sa spôsob vysporiadania nadmerného odpočtu dane podľa § 23,
-- spresnila sa povinnosť vedenia záznamov na daňové účely podľa § 24.

Novela zákona č. 637/2002 Z. z. upravila sadzby DPH a to v tom zmysle, že pri uskutočnených zdaniteľných plneniach:
* znížila základnú sadzbu dane z 23 % na 20 %,
* zvýšila zníženú sadzbu dane z 10 % na 14 %.

Uvedené novely vplývajú aj na vedenie záznamov pre daňové účely. Zákon v ustanoveniach § 24 upravuje spôsob vedenia týchto záznamov, pričom určuje minimálny rozsah tejto evidencie u platiteľov dane. V dôsledku uvedených zmien a nadobudnutia ich účinnosti zvyšujú sa najmä začiatkom obdobia počas doby praktickej aplikácie zákona nároky na vedenie záznamov vzťahujúcich sa na daň z pridanej hodnoty. Obdobne aj požiadavky vyplývajúce z obsahu vydaného nového tlačiva Daňové priznanie k DPH (MF SR/DPH 03-2003) si vyžadujú prispôsobiť vedenie záznamov tak, aby sa eliminovali problémy s vyplnením daňového priznania a následne aj s kontrolou vykázaných údajov, ktoré slúžili pre spracovanie daňového priznania.
Podľa ustanovení § 24 zákona je platiteľ povinný zabezpečiť nasledovné vedenie evidencie pri prijatých a uskutočnených zdaniteľných plneniach.

Pri prijatých zdaniteľných plneniach za každé zdaniteľné obdobie platiteľ dane je povinný sledovať záznamy minimálne v týchto kategóriách:
1. kategória členenia:
-- v tejto rovine je platiteľ povinný osobitne rozčleniť prijaté zdaniteľné plnenia a zabezpečiť vedenie osobitných záznamov:
1. za prijaté zdaniteľné plnenia v tuzemsku,
2. za dovoz tovaru.
2. kategória členenia: -- v rámci rozčlenenia prijatého zdaniteľného plnenia (tuzemsko, dovoz tovaru) platiteľ je povinný podrobnejšie rozlíšiť ďalej údaje podľa jednotlivých sadzieb dane, t. j.:
1. sadzba dane 20 %,
2. sadzba dane 14 %.
3. kategória členenia: -- takýmto spôsobom rozčlenené záznamy platiteľ dane musí špecifikovať a rozčleniť podľa princípu priradenia každého prijatého zdaniteľného plnenia k plneniam, ktoré platiteľ dane uskutočňuje a to podľa toho, či:

1. prijaté zdaniteľné plnenie je určené výlučne pre plnenia, ktoré:
* podliehajú dani na výstupe podľa § 14 ods. 1 zákona,
* sú oslobodené od dane podľa §§ 37, 38 a 39 zákona (vývoz tovaru, služieb, medzinárodná doprava),
* bezodplatné poskytnuté zdaniteľné plnenia, pri ktorých nevzniká daňová povinnosť (§ 14 ods. 2 písm. a) zákona, pri ktorých sa môže daň odpočítať.
Do tejto skupiny platiteľ zaradí daňové doklady a zjednodušené daňové doklady za prijaté zdaniteľné plnenia, ktoré použije na zdaniteľné plnenia podliehajúce dani na výstupe, na zdaniteľné plnenia určené na vývoz tovaru a služieb a medzinárodnú dopravu ako aj za zdaniteľné plnenia súvisiace s bezodplatným poskytnutím reklamných a propagačných predmetov do hodnoty 300 Sk/kus. Pri týchto uskutočnených zdaniteľných plneniach si môže platiteľ odpočítať daň v plnom rozsahu.

2. prijaté zdaniteľné plnenie je určené pre plnenia, ktoré sú oslobodené od dane na výstupe podľa § 26 zákona, t. j. nepodliehajú dani na výstupe.
Do tejto skupiny zaradí platiteľ dane tie daňové doklady a zjednodušené daňové doklady za prijaté zdaniteľné plnenia, ktoré použije výlučne na uskutočňovanie zdaniteľných plnení oslobodených od dane podľa § 26 zákona ako sú:
* poštové služby,
* rozhlasové a vysielacie služby,
* finančné služby,
* poisťovacie služby,
* výchovné, vzdelávacie a vedecké služby,
* služby zdravotnej starostlivosti,
* prevádzkovanie lotérii a iných podobných hier,
* prevod, prechod a prenájom nehnuteľností.
V týchto prípadoch si platiteľ nemôže odpočítať daň.

3. prijaté zdaniteľné plnenia sú určené na výkon činností, ktoré nie sú zdaniteľnými plneniami.
Do tejto skupiny zaradí platiteľ dane tie daňové doklady a zjednodušené daňové doklady za prijaté zdaniteľné plnenia, ktoré sa vzťahujú na plnenia, ako sú:
* vydanie majetku v naturálnej forme v súlade s osobitnými predpismi (napr. zákon č. 42/1992 Zb., 87/1991 Zb., 229/1991 Zb., zákon 282/1993 Z. z.),
* dosiahnutie iného výnosu z cenného papiera ako z prevodu cenného papiera,
* emisia cenného papiera emitentom.

4. prijaté zdaniteľné plnenie sú určené súčasne pre plnenia podliehajúce dani na výstupe a pre zdaniteľné plnenia oslobodené od dane podľa § 26 zákona.
Do tejto skupiny zaradí platiteľ dane tie daňové doklady a zjednodušené daňové doklady za prijaté zdaniteľné plnenia, ktoré sa vzťahujú tak na uskutočňované zdaniteľné plnenia, ktoré sú oslobodené od dane ako aj na zdaniteľné plnenia, pri ktorých vzniká daňová povinnosť. Keďže ide o uskutočnené zdaniteľné plnenia, pri ktorých si platiteľ dane môže odpočítať daň v plnej výške ako aj o zdaniteľné plnenia, pri ktorých si nemôže odpočítať daň, zákon umožňuje platiteľovi odpočítať daň v pomernej výške a to podľa § 21 zákona t. j. koeficientom.
5. prijaté zdaniteľné plnenia sú určené čiastočne na uskutočňovanie zdaniteľných plnení podliehajúcich dani na výstupe a čiastočne na výkon činností, ktoré nie sú zdaniteľnými plneniami.
Do tejto skupiny zaradí platiteľ daňové doklady a zjednodušené daňové doklady za prijaté zdaniteľné plnenia, ktoré použije na uskutočňovanie svojich zdaniteľných plnení, pri ktorých vzniká daňová povinnosť alebo sú oslobodené od dane podľa § 37, 38, 39 alebo pri ktorých nevzniká daňová povinnosť podľa § 14 ods. 2 písm. a) zákona a súbežne aj na výkon činností, ktoré nie sú zdaniteľnými plneniami. V tomto prípade ide o príspevkové organizácie, neziskové organizácie, ktoré popri svojej činnosti aj podnikajú. Z uvedeného členenia vyplýva, že každé prijaté zdaniteľné plnenie musí byť identifikované minimálne v uvedenom rozsahu, čím sa zabezpečí správna výška dane na vstupe a správna výška odpočítania dane. Z praktického hľadiska sú zvýšené nároky na pracovníka, ktorý obdrží daňový doklad, pretože už nemôže postupovať doterajším spôsobom a mechanicky doklad zaúčtovať, ale každé prijaté zdaniteľné plnenie najprv musí individuálne posúdiť z hľadiska jeho väzby na uskutočňované zdaniteľné plnenia a tým ho pre účely odpočítania dane správne zaradiť.

Z praktického hľadiska odporúčame v rámci osobitnej skupiny sledovať aj prijaté zdaniteľné plnenia, pri ktorých si platiteľ nemôže odpočítať daň. Ide o tieto plnenia:
* kúpa alebo operatívny prenájom osobného automobilu,
* kúpa tovaru tvoriaceho príslušenstvo osobného automobilu,
* kúpa tovaru a služieb na účely pohostenia,
* kúpa vratných fliaš s výnimkou tých fliaš, ktoré vyváža do zahraničia,
* prechodné položky.
Ako má postupovať daňovník pri uskutočnených zdaniteľných plneniach si môžete prečítať v 5. čísle newslettera Daňový Tip.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 06:04