Exekúcia na obchodný podiel
Problematika postihu obchodného podielu v exekučnom konaní bola pred prijatím zákona č. 500/2001 Z. z., ktorým bol novelizovaný Obchodný zákonník, a následne zákona č. 32/2002 Z. z., ktorým bol novelizovaný Exekučný poriadok, (zákon č. 233/1995 Z. z.) veľmi diskutovanou a spornou.
- Vzhľadom na charakter obchodného podielu, ktorý nie je iba majetkovou hodnotou, ale ako súbor práv a povinností spoločníka v spoločnosti obsahuje aj nemajetkovú, osobnú zložku, bolo sporné, či môže byť vydaný exekučný príkaz na vykonanie exekúcie speňažením majetkovej podstaty obchodného podielu. Keďže však obchodný podiel nie je vecou v právnom zmysle, ani pohľadávkou, prikázaním ktorej by mohla byť exekúcia vykonaná, obchodný podiel nemohol byť postihnutý exekúciou. Týmto boli veritelia spoločníka značne znevýhodnení, keďže časť majetku povinného bola z exekúcie vylúčená. Zákon č. 32/2002 Z. z., ktorý novelizuje Exekučný poriadok s účinnosťou od 1. 1. 2002, v ustanovení § 113b explicitne zakotvil, že obchodný podiel v spoločnosti možno postihnúť exekúciou. Spoločnosti, v ktorej je záložca spoločníkom, vzniká začatím exekúcie viacero povinností.

Obchodný podiel a exekútor
Exekútor poverený vykonaním exekúcie upovedomí spoločnosť o začatí exekúcie postihnutím obchodného podielu jej spoločníka a prikáže jej, aby po vydaní príkazu na začatie exekúcie spôsobom už nevyplatila vyrovnací podiel alebo podiel na likvidačnom zostatku povinnému. Taktiež jej zakáže, aby po vydaní príkazu na začatie exekúcie udelila súhlas na prevod obchodného podielu, ak je takýto súhlas potrebný. Upovedomenie o začatí exekúcie doručí exekútor aj oprávnenému a povinnému. Po uplynutí lehoty na podanie námietok (§ 50 Exekučného poriadku) alebo po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa námietky zamietli, vydá exekútor exekučný príkaz, ktorý doručí oprávnenému, povinnému a spoločnosti do vlastných rúk. Doručením exekučného príkazu spoločnosti zaniká účasť povinného (spoločníka) v spoločnosti.

Dôsledky exekúcie
Exekúcia na obchodný podiel môže mať odlišné dôsledky v závislosti od toho, či ide o spoločnosť "otvorenú" alebo "uzatvorenú". V prípade "uzatvorenej" spoločnosti, v ktorej prevod obchodného podielu nepripúšťa alebo vylučuje spoločenská zmluva, sa obchodný podiel "rozštiepi" na osobnú zložku a majetkovú zložku. Jeho majetkovú podstatu vo forme vyrovnacieho podielu v rozsahu vymáhanej pohľadávky a jej príslušenstva bude spoločnosť povinná poukázať oprávnenému, ak sa oprávnený s exekútorom nedohodol inak (ak je spoločnosť v likvidácii, je povinná oprávnenému bezodkladne poukázať peňažné prostriedky zodpovedajúce podielu povinného na likvidačnom zostatku v rozsahu vymáhanej pohľadávky a jej príslušenstva). Osobná zložka obchodného podielu prechádza na spoločnosť (§ 120 OBZ), ktorá takto redukovaný obchodný podiel do šiestich mesiacov prevedie zmluvou na iného spoločníka alebo tretiu osobu (pokiaľ § 113 ods. 5 OBZ považujeme za ustanovenie kogentné a špeciálne, ktoré má v zákonom stanovených prípadoch prednosť pred úpravou spoločenskej zmluvy vylučujúcou prevod obchodného podielu) alebo zníži základné imanie spoločnosti o vklad spoločníka, ktorého účasť v spoločnosti doručením exekučného príkazu. V prípade "otvorených" spoločností, v ktorých spoločenská zmluva pripúšťa prevod obchodného podielu, sa v novele Obchodného zákonníka predpokladalo, že exekúciou na obchodný podiel dôjde k zmene v osobe spoločníka a namiesto povinného sa spoločníkom stáva oprávnený. Schválená podoba exekučného zákona túto možnosť (zatiaľ) nepripustila. Informácie o obchodných podieloch spoločníkov v s. r. o. , ich prechode, prevode, koncentrácii a rozdelení, spolu s príslušnými vzormi zmlúv a podaní nájdete v novej prepracovanej verzii príručky Spoločnosť s ručením obmedzením a jej konateľ.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 20:08