16.03.2004, 23:00
Dedičstvo

Dedičstvo
Môžete mi poradiť aj v dedičskom práve? Rodičia sú chorí, liečení na psychiatrickom oddelení -- ambulantne. Podpísali kúpno-predajnú zmluvu na pozemok. Je to platná zmluva? Je už aj registrovaná v katastri nehnuteľností. Čo môžeme robiť?
-- V prvom rade by bolo potrebné vedieť nasledujúce skutočnosti:
* celkovú diagnóza vašich rodičov,
* kedy uzavreli kúpnu zmluvu k nehnuteľnosti,
* boli jedinými vlastníkmi nehnuteľnosti,
* kedy bol povolený vklad do katastra nehnuteľností,
* diagnózu vašich rodičov v čase uzavretia kúpnej zmluvy k nehnuteľnosti.
Otázku o celkovej diagnóze a diagnóze vašich rodičov v čase uzavretia kúpnej zmluvy k nehnuteľnosti by mohol zodpovedať ich ošetrujúci lekár, a to najmä v tom smere, či psychiatrická diagnóza rodičov v čase uzavretia kúpnej zmluvy k nehnuteľnosti ich robila na tento právny úkon (uzavretie kúpnej zmluvy k nehnuteľnosti) neschopnými. Podľa ust. § 38 ods. 2 Občianskeho zákonníka takisto je neplatný právny úkon osoby konajúcej v duševnej poruche, ktorá ju robí na tento právny úkon neschopnou. Znamená to, že ak mali rodičia takú duševnú poruchu v čase uzavretia kúpnej zmluvy k nehnuteľnosti, ktorá zapríčinila (čo i len dočasnú) nespôsobilosť (neschopnosť) na tento právny úkon. V takom prípade by bola predmetná kúpna zmluva k nehnuteľnosti absolútne neplatná (absolútna neplatnosť právneho úkonu znamená, že dotknutý právny úkon nemá za následok vznik, zmenu alebo zánik práv a povinností, viažucich sa k tomuto právnemu úkonu). Nie je pritom dôležité, aby rodičia v takom prípade boli súdom pozbavení spôsobilosti na právne úkony, alebo aby im bola táto spôsobilosť súdom obmedzená.
Máte nasledujúcu možnosť: podať na príslušný súd návrh na vydanie predbežného opatrenia, ktorým by súd zakázal novému vlastníkovi akýmkoľvek spôsobom nakladať s predmetnou nehnuteľnosťou (pozemkom) -- najmä ho scudziť, darovať. Zároveň s týmto návrhom na vydanie predbežného opatrenia podajte na príslušný súd návrh na začatie konania vo veci samej, ktorým sa budete domáhať vyhlásenia kúpnej zmluvy, uzavretej rodičmi a novým vlastníkom predmetnej nehnuteľnosti (pozemku), za neplatnú práve z dôvodu duševnej poruchy rodičov v čase uzavretia kúpnej zmluvy k nehnuteľnosti, ktorá ich robila pre tento právny úkon (uzavretie kúpnej zmluvy k nehnuteľnosti) neschopnými s odvolaním sa na citované ust. § 38 ods. 2 Občianskeho zákonníka.
POZOR: Musíte potom v prebiehajúcom súdnom konaní súdu túto skutočnosť (existenciu takej duševnej poruchy rodičov v čase uzavretia kúpnej zmluvy k nehnuteľnosti, ktorá ich robila pre tento právny úkon -- uzavretie kúpnej zmluvy k nehnuteľnosti -- neschopnými) preukázať -- napr. lekárskymi správami, výpoveďou ošetrujúceho lekára rodičov či znaleckým posudkom súdneho znalca z odboru psychiatrie. V každom prípade, najmä vzhľadom na pomerne veľkú náročnosť a zložitosť naznačeného problému, odporúčam obrátiť sa na advokáta a dať sa v prípadnom súdnom konaní zastupovať advokátom.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. máj 2024 04:10