StoryEditor

Zmluvná pokuta -- zabezpečenie záväzku veriteľa

Už pri podpisovaní zmluvy je dobré myslieť na možné problémy s plnením zmluvných povinností. Zmluvná pokuta je jedným z právnych nástrojov na zabezpečenie záväzku veriteľa.

Už pri podpisovaní zmluvy je dobré myslieť na možné problémy s plnením zmluvných povinností. Zmluvná pokuta je jedným z právnych nástrojov na zabezpečenie záväzku veriteľa. Právnu úpravu zmluvnej pokuty obsahuje § 544 Občianskeho zákonníka. Pri dohode o zmluvnej pokute ustanovenia zákona dávajú účastníkom široké oprávnenia odchylnej dohody od znenia zákona. Medzi podnikateľmi úpravu zmluvnej pokuty upravuje § 300 Obchodného zákonníka. Zmluvné strany môžu dohodnúť zmluvnú pokutu priamo v uzavieranej zmluve ako jej súčasť, alebo samostatne, mimo rámca uzavieranej zmluvy. Pre platnosť dohody o zmluvnej pokute je nevyhnutná existencia platného záväzku.

Podstatnými náležitosťami dohody o zmluvnej pokute je určenie jej výšky alebo určenie spôsobu jej určenia. Výška zmluvnej pokuty musí byť určená jednoznačne. V zákone sa pre platnosť uzavretia dohody o zmluvnej pokute vyžaduje písomná forma. Môže sa stať, že základný záväzok sa medzi zmluvnými stranami uzavrie ústnou formou, ale dohoda o zmluvnej pokute sa však musí uzavrieť v písomnej forme, aby bola platným právnym úkonom. Základnou podmienkou pre uzavretie dohody o zmluvnej pokute je porušenie zmluvnej povinnosti. Porušením zmluvnej povinnosti môže byť nesplnenie celého záväzku, ale aj konkrétnej zmluvnej povinnosti (napr. nezaplatenie kúpnej ceny v dohodnutej lehote). Dohoda o zmluvnej pokute môže byť aj za nesplnenie viacerých povinností a aj dohodnutá vzájomne za nesplnenie povinností oboch zmluvných strán. Povinný musí zmluvnú pokutu zaplatiť, aj keď oprávnenému nevznikne škoda.

Nárok na náhradu škody
Dlžníkovi vzniká povinnosť splniť zmluvnú povinnosť, ktorú zmluvné strany zabezpečovali zmluvnou pokutou, aj po zaplatení pokuty. V dohode o zmluvnej pokute sa však môžu dohodnúť aj tak, že zaplatením zmluvnej pokuty zaniká zabezpečovaná zmluvná povinnosť.
Medzi účastníkmi dohody o zmluvnej pokute sa musí jasne upraviť, či akceptujú podmienky uvedené v zákone, alebo či a v ktorých ustanoveniach sa v dohode o zákonných ustanovení odchyľujú.
Zo zákona platí, že veriteľovi nevzniká právo na náhradu škody za porušenie povinnosti, za ktorú bola dohodnutá zmluvná pokuta. Účastníci zmluvného vzťahu sa však v dohode o zmluvnej pokute môžu dohodnúť aj na tom, že nárok na náhradu škody vzniká aj popri dohode o zmluvnej pokute. Takisto v prípade vzniku nároku na náhradu škody prevyšujúcej dohodnutú zmluvnú pokutu, môže sa oprávnený domáhať náhrady škody, len ak je to medzi účastníkmi dohodnuté.
Z § 545 Občianskeho zákonníka vyplýva, že povinnosť povinného platiť zmluvnú pokutu vzniká len v prípade, ak došlo k zavinenému porušeniu právnej povinnosti. Zmluvné strany sa však v dohode o zmluvnej pokute môžu dohodnúť aj inak, a to, že nárok na zmluvnú pokutu vzniká bez ohľadu na zavinenie pri porušení zmluvnej povinnosti. Úprava zmluvnej pokuty v Občianskom zákonníku je rozdielna v porovnaní s právnou úpravou medzi podnikateľmi podľa Obchodného zákonníka. Podľa § 300 Obchodného zákonníka sa pri posudzovaní nároku pre vznik zmluvnej pokuty nevyžaduje zavinenie pri porušení zmluvnej povinnosti a právo na zmluvnú pokutu vzniká bez ohľadu na zavinenie (Zmluvy a právne podania číslo: 2/2003).

Vzor zmluvy:

DOHODA O ZMLUVNEJ POKUTE
uzavretá podľa § 544 Občianskeho zákonníka

medzi

Zhotoviteľom: ............................................. (obchodné meno, sídlo)
IČO: ............................................................
DIČ: ............................................................
zastúpený konateľom spoločnosti: .....................................................................
zapísaný v obchodnom registri Okresného súdu v ............... vložka č. .............

a

Objednávateľom: .................................................... (meno, priezvisko fyzickej osoby)
bydlisko: ..................................................................
rodné číslo: ..............................................................

I.
Zmluvné strany uzavreli zmluvu o dielo č. ............. z dňa ..................... na dostavbu............ (popis premetu) v .........................., so začatím ......................... a termínom dokončenia ..........................................

II.
Zmluvné strany sa dohodli na zmluvnej pokute za porušenie povinností zo zmluvy zhotoviteľom a objednávateľom nasledovne:
1. objednávateľ je oprávnený účtovať zmluvnú pokutu zhotoviteľovi za nasledujúce porušenie zmluvných povinností:
a) za omeškanie s dokončením diela v dohodnutom termíne za každý mesiac omeškania so zhotovením diela vo výške ......... % z ceny diela
b) za omeškanie s odstraňovaním vád diela vo výške Sk ........ za každý deň omeškania s odstránením každej vady v dohodnutej lehote
2. zhotoviteľ je oprávnený účtovať zmluvnú pokutu objednávateľovi:
a) za omeškanie s platením dohodnutého preddavku po lehote splatnosti vo výške ........... % za každý deň omeškania
b) za omeškanie so zaplatením konečnej faktúry za každý deň omeškania vo výške .......... % z neuhradenej sumy
c) za omeškanie s odovzdaním projektu v dohodnutej lehote za každý deň omeškania Sk .....................

III.
Zmluvné strany sa dohodli, že zhotoviteľ uhradí dohodnutú zmluvnú pokutu bez ohľadu na zavinenie pri porušení zmluvnej povinnosti.
Zmluvné strany sa dohodli, že zmluvná pokuta sa započíta na náhradu škody vzniknutej porušením zmluvnej povinnosti.
Ak výška náhrady škody presahuje dohodnutú zmluvnú pokutu, účastníci dohody súhlasia s uplatňovaním náhradu škody v presahujúcej výške pri preukázaní splnenia podmienok pre vznik nároku na náhradu škody.

IV.
Zástupca zhotoviteľa preukázal oprávnenie konať za spoločnosť výpisom z obchodného registra. Účtovným dokladom pre vyúčtovanie zmluvnej pokuty bude faktúra. Dohodnutá lehota splatnosti je ..................... dní.

V.
Účastníci dohody prehlasujú, že ju uzavreli v slobodnej vôli, jej obsahu plne porozumeli a na znak súhlasu s jej obsahom ju aj podpisujú.

V ................................ dňa ................................

....................................... .......................................
zhotoviteľ objednávateľ

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 11:21