05.08.2003, 00:00
Cena elektriny pre rodinný dom
Vlastník rodinného domu s dvoma garážami má plne elektrifikovanú domácnosť. Energetické závody fakturujú vlastníkovi domu cenu za elektrinu podľa sadzby BP cenníka vydaného MF SR. Podľa akej sadzby by sa fakturovala cena za elektrickú energiu, ak by vlastník rodinného domu vykonával v dome aj živnostenské činnosti, napr. krajčírstvo, automechanické práce?
- Používateľ elektriny môže zvoliť podľa svojich odberných pomerov sadzby za elektrickú energiu stanovené v cenovom výmere Ministerstva financií SR. Výmer rozlišuje vysokú a nízku tarifu. Rozdielne sú stále mesačné platby a sadzby za elektrinu používanú na podnikanie a pre domácnosti. Elektrárne stanovujú podmienky odberu (limitujú napr. výšku ročného odberu energie). Cena elektrickej energie vlastníka rodinného domu v Banskej Bystrici sa zaradila do sadzby pre domácnosti s označením BP. Táto sadzba je definovaná podľa veľkosti vstupného ističa a limit odberu sa stanovuje do 50 000, resp. 80 000 kWh/rok. Za každú kWh nad ročný limit odberu musí platiť odberateľ vyššiu sadzbu. Ak vlastník rodinného domu vykonáva v dome aj živnostenské činnosti, môže si dohodnúť s energetickým závodom zmenu doterajšej sadzby. Môže dohodnúť odber pre domácnosť oddelene od odberu pre živnostenskú činnosť. Vyžaduje si to však náklady na technické uskutočnenie zmeny, samostatné vedenie káblami a samostatný elektromer. Vzhľadom na značné náklady osobitného merania na podnikanie a pre domácnosť odporúčam však vopred vykonať prepočet efektívnosti nového riešenia (porovnať náklady zriadenia s úsporami na cene elektrickej energie).

Meradlo tepla na každý deň
Podľa výkladu uverejneného v HN v roku 2002 má sa fakturačné meradlo tepla umiestniť na päte bytového domu. V bytovom dome s dvoma vchodmi a 30 bytmi v Rimavskej Sobote je fakturačné meradlo umiestnené vo výmenníkovej stanici. Pri vyúčtovaní nákladov na spotrebu tepla za ostatné 2 roky došlo k nadmernému nárastu nákladov na teplo, v priemere na byt od 4- do 11-tisíc Sk. Správca bytového domu na sťažnosť užívateľov bytov odpovedal tak, že platná legislatíva neumožňuje inštalovať meradlo na päte domu. Je odpoveď správcu správna? Je prekážkou inštalácie meradla na päte bytového domu súčasná legislatíva?
- Čitateľ nepíše o dôvodoch, ktoré motivovali správcu na napísanie nepriamej odpovede. Množstvo spotrebovaného tepla sa musí merať inštalovaným určeným meradlom, umiestneným na odbernom mieste. Paragraf 31 písm. g) zákona číslo 70/1998 Z. z. o energetike stanovuje, že odberné miesto "je na päte každého domu", tam je meradlo tepla, ktorým sa zisťuje a fakturuje spotreba tepla pre celý dom, všetky byty, spoločné časti, spoločné zariadenia a nebytové priestory domu. Dom v Rimavskej Sobote má dva vchody. Meradlá tepla sa neinštalujú podľa počtu vchodov, ale pre celý dom. Dom sa definuje tým, že je ohraničený obvodovým plášťom, základmi a strechou. Meradlo tepla za dom sa môže inštalovať pri výmenníkovej stanici, ak táto slúži jednému domu. Ak výmenníková stanica slúži niekoľkým domom, má sa fakturačné meradlo tepla inštalovať na päte každého jednotlivého domu. Keďže meraná spotreba tepla za celý dom má byť základom fakturovanej ceny tepla pre jednotlivých užívateľov v dome, je možné, že k zvýšeniu ceny tepla pre užívateľov v dome v Rimavskej Sobote došlo - okrem iných dôvodov - aj preto, lebo chýba meradlo tepla pre dom a spotreba sa nesprávnym spôsobom rozúčtováva na jednotlivé domy. Umiestnenie meradla tepla na päte domu treba v každom prípade overiť.

Oslobodenie od dane z darovania
Čo všetko je oslobodené od zdanenia daňou z darovania? Dostal som darom nejaké hnuteľné veci a neviem, či je to potrebné všetko zdaniť.
- Podľa pôvodného znenia § 17 ods. 2 písm. a) boli od dane z darovania oslobodené hnuteľné veci osobnej potreby u fyzických osôb, ktoré preukázateľne neslúžili podnikateľskej alebo inej zárobkovej činnosti. Hodnota oslobodeného majetku bola limitovaná v I. skupine sumou 500 000 Sk, v II. skupine sumou 60 000 Sk a v III. skupine 20 000 Sk. Presne do tých istých súm boli oslobodené úsporné vklady na vkladných knižkách, devízových a sporožírových účtoch v tuzemských peňažných ústavoch a pobočkách zahraničných bánk pôsobiacich na území Slovenskej republiky, s výnimkou vkladov na bežných účtoch. Ďalej tiež hotovosť v slovenskej alebo zahraničnej mene a cenné papiere v tuzemsku. Tiež boli oslobodené bezodplatné prevody hnuteľného majetku po zástupcoch cudzích štátov poverených ich zastupovaním v Slovenskej republike a po príslušníkoch ich rodín žijúcich s nimi v spoločnej domácnosti. Uvedené ustanovenia § 17 boli však novelou č. 107/2002 Z. z., ktorá nadobudla účinnosť 1. apríla 2002, zrušené a nahradil ich § 5 odsek 2, ktorý striktne vymenúva, kto nie je daňovníkom dane z darovania. Okrem uvedeného bol zavedený nový terminus technicus - nezdaniteľné minimum, ktorý rieši možnosti oslobodenia od zdanenia v jednotlivých skupinách daňovníkov. Uvedenou novelou sa výrazne zjednodušil postup výpočtu dane z darovania, čím sa zjednodušila práca nielen daňovníkom, ale hlavne správcom dane.

Daň z darovania
Dokedy mám podať daňové priznanie k dani z darovania, ak som dostal od svojej starej mamy peniaze v hotovosti? A ako mám vypočítať daň?
- Podľa § 19 zákona č. 318/1992 Zb. v znení neskorších predpisov daňová povinnosť vzniká, ak ide o darovanie hnuteľnosti, platnosťou zmluvy alebo jej prevzatím, ak ide o darovanie bez zmluvy. Daňová povinnosť pri dani z darovania tiež vzniká: zápisom práv k nehnuteľnostiam do katastra nehnuteľností, pripísaním zaknihovaného cenného papiera na účet obdarovaného, dňom prepustenia hnuteľnej veci do niektorého z colných režimov pohraničným colným orgánom. Daňovník je povinný ohlásiť do 90 dní vznik daňovej povinnosti príslušnému daňovému úradu a podať tým daňové priznanie. Keďže bola prijatá hotovosť od starej mamy, tak podľa § 7 odseku 2 písmena a) má daňovník nárok na nezdaniteľnú sumu vo výške dvoch miliónov korún a presahujúci rozdiel má povinnosť zdaniť jedným percentom. Daňovník si môže uplatniť zníženie základu dane z darovania o nezdaniteľnú sumu v priebehu kalendárneho roka najviac v úhrne.
Ing. Terézia Mäsiarová, externá spolupracovníčka hn
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 22:29