StoryEditor

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a podnikanie

V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je vyjadrené rovnaké právne postavenie manželov po stránke hospodárskej. Právna úprava tohto spoluvlastníctva vychádza zo zásady, že majetok, ktorý manželia nadobudli počas manželstva je ich spoločným vlastníctvom. Ako prebieha majetkové vyrovnanie manželov alebo ako postupovať, keď jeden z manželov začne podnikať a chce zrušiť toto spoluvlastníctvo?

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) sa vzťahuje na všetky veci (vrátane peňazí), ktoré môžu byť predmetom vlastníctva, a ktoré niektorý z manželov za trvania manželstva nadobudol, okrem vecí nadobudnutých dedičstvom alebo darom. Vo výlučnom vlastníctve jedného z manželov sú aj veci, ktoré nadobudol pred uzavretím manželstva ako aj veci, ktoré podľa svojej povahy slúžia potrebe alebo výkonu povolania jedného z manželov. Manželia môžu dohodou rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený rozsah BSM.
Obdobne sa môžu dohodnúť aj o správe spoločného majetku. Manželia sa môžu dohodnúť, že vyhradia vznik bezpodielového spoluvlastníctva ku dňu zániku manželstva. To znamená, že opäť bolo umožnené osvedčené zmluvné zriadenie tzv. koakvizície, v zmysle ktorej všetok majetok, ktorý manželia za trvania manželstva nadobudli nepatrí do BSM. Účinky dohody nastávajú až okamihom zániku manželstva (rozvodom, smrťou, atď.). O týchto dohodách v zmysle § 143a platí, že musia mať formu notárskej zápisnice. Manželia sa voči tretej osobe môžu na takúto dohodu odvolávať iba vtedy, ak jej dohoda bola známa.

Pohľadávka
Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do BSM. Druhý manžel, ktorý nie je dlžníkom je povinný strpieť, aby veriteľova pohľadávka bola uspokojená i z majetku, ktorý je v BSM oboch manželov. Ustanovenie § 148a Občianskeho zákonníka (OZ) upravuje situáciu, ktorá nastane, ak
niektorý z manželov začne podnikať. Na použitie majetku v BSM potrebuje podnikateľ pri začatí podnikania súhlas druhého manžela. Na ďalšie právne úkony súvisiace s podnikaním už súhlas druhého manžela nepotrebuje. Zákon preto za účelom ochrany manžela, ktorý nie je podnikateľom požaduje, aby manžel, ktorý mieni podnikať, pri začatí podnikateľskej činnosti použil majetok v BSM iba so súhlasom druhého manžela.
V prípade, že jeden z manželov získa oprávnenie podnikať, môže manžel, ktorý nepodniká, podať návrh na súd na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (§ 148a ods. 2 OZ). Ak získajú podnikateľské oprávnenie obaja, môže tento návrh podať, ktorýkoľvek z nich. Ustanovenie § 148a ods. 2 OZ je špeciálnym ustanovením vo vzťahu k § 148 ods. 2 OZ, podľa ktorého zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie BSM odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť za trvania manželstva. Uzavretie dohôd ohľadne rozšírenia alebo zúženia má význam hlavne z hľadiska ručenia majetkom, ktorý patrí do BSM.

Zánik BSM
Pri zániku BSM sa vykoná vyporiadanie podľa zásad uvedených v § 150 OZ. Ak k vyporiadaniu dôjde dohodou, manželia sú povinní vydať si na požiadanie potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali. Ak sa nedohodnú, vykoná sa na návrh niektorého z manželov súd. Ak ani do 3 rokov od zániku BSM nedošlo k jeho vyporiadaniu platí, že každému patria tie hnuteľné veci, ktoré pre svoju potrebu výlučne užíva ako vlastník. Ostatné hnuteľné a nehnuteľné veci zostávajú v BSM, pričom ich podiely sú rovnaké. Dohoda o majetkovom vyrovnaní týkajúca sa nehnuteľností musí mať písomnú formu a nadobúda účinnosť vkladom vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Ak za trvania manželstva bezpodielové spoluvlastníctvo zaniklo, môže sa obnoviť len rozhodnutím súdu vydaným na návrh jedného z manželov. Obnovením BSM nedochádza k obnoveniu pôvodného spoluvlastníctva, ale vzniká nové bezpodielové spoluvlastníctvo. Nejde o spätnú účinnosť, ale ide o rozhodnutie, ktoré pôsobí až od svojej právoplatnosti. Viac informácii nájdete v novej publikácii Minimalizácia rizík konateľa s. r. o. (Právo a manažment číslo: 10/2003).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 15:34