StoryEditor

Poskytnutie a zverejnenie reklamy

Zmluva o reklame patrí k zmluvným typom, ktoré nie sú upravené v Občianskom zákonníku a ani v Obchodnom zákonníku.

Zmluva o reklame patrí k zmluvným typom, ktoré nie sú upravené v Občianskom zákonníku a ani v Obchodnom zákonníku. Ide o tzv. nepomenované zmluvy, ktoré sa podľa subjektov uzatvárajú podľa § 51 Občianskeho zákonníka alebo podľa § 269 ods. 2 Obchodného zákonníka.

Zmluva o poskytnutí reklamy
Zmluva o reklame sa môže uzavrieť ako dohodnuté vzájomné plnenie, pri ktorom jeden subjekt poskytne možnosť propagácie firmy alebo jej výrobkov na športovom alebo kultúrnom podujatí vystavením reklamného panelu a druhý subjekt poskytne za túto možnosť odplatu vo forme finančných prostriedkov, ale aj vo forme nepeňažného plnenia, napríklad vitamínových prostriedkov pre športovcov. Poskytnutie reklamy sa môže viazať na splnenie dohodnutých podmienok. Napríklad pri umiestnení reklamného panelu na športovom podujatí môže poskytovateľ reklamy viazať účel finančných prostriedkov na výchovu mládeže alebo boj proti drogám.
Účastníkmi zmluvného vzťahu sú na strane poskytovateľa reklamy spravidla podnikatelia, a to právnické osoby alebo fyzické osoby živnostníci. Prijímateľom reklamy môže byť, napríklad, zdravotnícke zariadenie alebo športový klub.

Zmluva o zverejnení reklamy
Iným druhom zmluvy o reklame môže byť zmluva o zverejnení reklamy uzavretá medzi podnikateľským subjektom a rozhlasovými alebo televíznymi médiami na propagáciu svojich výrobkov alebo činností v týchto médiách za dohodnutú odplatu.
Účastníkmi zmluvného vzťahu pri tomto type zmluvy o reklame budú na jednej strane podnikateľské subjekty a na druhej strane médiá alebo tlač. Keďže ide o zmluvný typ neupravený v našom právnom poriadku, zmluva pre svoju platnosť musí obsahovať dohodu zmluvných strán o predmete plnenia, bez ktorej nevznikne.

Okrem toho by zmluva mala obsahovať:
* výšku odplaty,
* lehotu, na ktorú sa poskytuje, prípadne účel,
* ďalšie náležitosti vzájomného spolupôsobenia zmluvných strán.
Prakticky platí, že celý obsah zmluvného vzťahu musia zmluvné strany dohodnúť, alebo aspoň odkázať na primerané použitie niektorého zmluvného typu. Právna úprava zmluvy o reklame je spracovaná v publikácii Aktuálne vzorové zmluvy a právne podania (Živnostník a podnikanie číslo: 4/2003).



ZMLUVA O POSKYTNUTÍ REKLAMY
uzavretá podľa § 269 ods. 2 Obchodného zákonníka
medzi

Poskytovateľ .......................................................................................... (obchodné meno )
sídlo ....................................................................................................................
zastúpený štatutárnym orgánom ........................................................................
IČO .................................. DIČ ....................................
zapísaný v obchodnom registri Okresného súdu v ............... oddiel .......... vložka číslo ................
a
Prijímateľ ........................................................................................ (názov športového klubu)
zastúpenej ......................................................................... (predsedom správnej rady)
IČO .................................... DIČ ..................................
I.
Predmet zmluvy
Predmetom zmluvy je poskytnutie reklamy poskytovateľom na športových podujatiach prijímateľa.
Obsah reklamy tvorí pripojený náčrtok, ktorý sa musí premietnuť na reklamnom panely s veľkosťou ..........m x ............ m. Na reklame sa musí zvýrazniť logo poskytovateľa v pravom hornom rohu.
II.
Doba trvania zmluvy
Zmluva sa uzaviera na dobu určitú na ................... mesiacov od podpísania zmluvy s možnosťou jej predĺženia.
III.
Finančná náhrada
Poskytovateľ sa zaväzuje poskytnúť prijímateľovi za umiestnenie reklamy finančný príspevok vo výške ................ Sk a nepeňažné plnenie vo forme reklamných výrobkov v množstve ......... kusov.
Poskytovateľ uhradí ............. (časť) z dohodnutej sumy na účet prijímateľa do ......... dní od podpísania tejto zmluvy, ............. (časť) do ............... dní od podpísania tejto zmluvy a zvyšok do ............... dní od podpísania tejto zmluvy.
Prijímateľ zabezpečí vyhotovenie reklamného panelu na náklady poskytovateľa. Faktúru zašle poskytovateľovi do 10 dní od vyhotovenia reklamného pútača.
IV.
Účel zmluvy
Finančné prostriedky poskytovateľ poskytuje na účely výchovy mládeže v športovom odvetví ............................ Objednávateľ sa zaväzuje pravidelne štvrťročne vyúčtovať použitie finančných prostriedkov a zaslať poskytovateľovi vyúčtovanie do 7 dní po uplynutí príslušného štvrťroka.
V.
Poskytovateľ je oprávnený odstúpiť od zmluvy, ak prijímateľ nedodrží dohodnutý účel zmluvy.
VI.
Všeobecné a záverečné ustanovenia
Zmluva je vyhotovená v dvoch vyhotoveniach, z ktorých každá zo zmluvných strán dostane po jednom vyhotovení. Účastníci zmluvy sa s jej obsahom oboznámili, súhlasia s ním a na znak súhlasu ju podpisujú.
K zmluve pripájajú výpis z obchodného registra poskytovateľa a výpis z registrácie prijímateľa na Ministerstve vnútra SR, z ktorých vyplýva oprávnenosť osôb, ktoré podpisujú túto zmluvu.

V ...................... dňa ......................

....................................................... ......................................................
poskytovateľ prijímateľ

ZMLUVA O ZVEREJNENÍ REKLAMY
uzavretá podľa § 269 ods. 2 Obchodného zákonníka
medzi
Poskytovateľ ......................................................................... (médium -- rozhlas, televízia)
sídlo ...............................................................................................................
zastúpený štatutárnym orgánom ...................................................................
IČO .................................. DIČ ....................................
zapísaný v obchodnom registri Okresného súdu v ............... oddiel .......... vložka číslo ................
a
Prijímateľ: .................................................................................... (obchodné meno, sídlo)
zastúpený štatutárnym orgánom .................................... (konateľ spoločnosti)
IČO: ................................. DIČ: ..................................
zapísaný v obchodnom registri Okresného súdu v ............... oddiel .......... vložka číslo ................
I.
Predmet zmluvy
Poskytovateľ služieb sa zaväzuje odvysielať pre objednávateľa reklamný šot propagujúci jeho výrobky (.........................................) v hlavnom vysielaní, a to ...................................... (frekvencia) denne v časovom období .......................................................... (presne určiť čas vysielania, napr. pred večerným programom a v čase po skončení hlavného programu). Poskytovateľ služieb sa zaväzuje vyhotoviť reklamný šot (sprostredkovať jeho vyhotovenie).
II.
Poskytovateľ sa zaväzuje reklamný šot uvedený v článku I. odvysielať v ..................... cykloch opakovaných každý nepárny deň vysielania.
III.
Odmena
Zmluvné strany sa dohodli na celkovej odmene za odvysielanie reklamného šotu vo výške ............... Sk (slovom ............................................). Okrem toho objednávateľ uhradí poskytovateľovi skutočné náklady na vyhotovenie reklamného šotu podľa fakturácie zhotoviteľa. Objednávateľ sa zaväzuje uhradiť poskytovateľovi reklamných služieb preddavok vo výške ..................... Sk (slovom ........................................), ktorý je splatný do 10 dní od podpísania tejto zmluvy. Zvyšok dohodnutej odmeny a náhrady skutočných nákladov uhradí objednávateľ na základe vystavenej faktúry po splnení dohodnutých reklamných služieb. Zmluvné strany dohodli splatnosť faktúry 14 dní.
IV.
Ostatné ujednania
Objednávateľ sa zaväzuje odovzdať poskytovateľovi reklamných služieb všetky podklady potrebné na vyhotovenie reklamného šotu do .......... dní od podpísania tejto zmluvy. Poskytovateľ zabezpečí vyhotovenie reklamného šotu do ......... dní. Pracovný návrh predloží bez zbytočného odkladu objednávateľovi na odsúhlasenie. Poskytovateľ sa zaväzuje dodržať dohodnuté vysielacie časy na reklamný šot uvedené v článku I. tejto zmluvy. Pri nedodržaní tejto dohody vzniká objednávateľovi právo na zľavu z ceny vo výške ......... %.
Nedodržanie tejto dohody sa považuje za závažné porušenie zmluvného záväzku, na základe ktorého vzniká objednávateľovi právo na odstúpenie od zmluvy. Za porušenie dohodnutých zmluvných povinností uvedených v čl. I. III. a IV. a nedodržanie dohodnutých lehôt, zmluvné strany dohodli zmluvnú pokutu vo výške ........ % z ceny plnenia za každý deň omeškania.
V.
Zmluva je uzavretá na dobu neurčitú. Každá zo zmluvných strán ju môže vypovedať písomnou výpoveďou, ktorá je ............. denná a začína plynúť od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po jej doručení druhej strane.
VI.
Spoločné a záverečné ustanovenia
Zmluva je podpísaná v dvoch vyhotoveniach, z ktorých každá zo zmluvných strán dostane jedno vyhotovenie. Nedeliteľnou súčasťou tejto zmluvy je aktuálny výpis z obchodného registra oboch zmluvných strán. Zástupcovia strán, ktorí podpisujú túto zmluvu, vyhlasujú, že sú oprávnení konať za spoločnosť, čo preukazujú pripojeným výpisom z obchodného registra. Zároveň vyhlasujú, že sa v plnom rozsahu oboznámili s obsahom tejto zmluvy, plne mu porozumeli a na znak súhlasu s jeho obsahom ju podpisujú.
Prílohy:
-- výpis z obchodného registra 2x
-- označenie výrobkov na propagáciu

V ............................. dňa ..................

............................................... ...............................................
poskytovateľ objednávateľ

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 09:26