StoryEditor

Svetlo do podkrovia

03.04.2003, 00:00

Vhodne zvolený spôsob osvetlenia podkrovných priestorov -- oknami v štítovej stene, v strešnej rovine alebo vikiermi v streche -- ovplyvní kvalitu a využiteľnosť podkrovia. Pre ktorú z týchto možností sa rozhodnúť?

Tradičným prvkom osvetlenia podkrovia sú vikiere, ktoré okrem presvetlenia a prevetrania podkrovia dotvárajú strechu i celý objekt. Vikiere sú schopné zlepšiť využiteľnosť podkrovného priestoru tým, že zvýšia svetlú výšku práve v zošikmenej časti podkrovia s najmenšou podchodnou výškou. Okno vo vikieri umožňuje lepší vizuálny kontakt s okolím, možno sa z neho vykloniť, vetrať, aj keď prší, zavesiť naň záclony, na parapete pestovať kvety. Vikiere sú však náročnejšie a drahšie na realizáciu a údržbu. Pri pokrývačských prácach strechy s vikiermi tým, že pri ich konštrukcii vznikajú nárožia, úžľabia, sa vykazuje až o 30 % vyššia prácnosť ako pri strešných oknách.
Strešné okná sú novodobým stavebným prvkom, ktorý rozširuje možnosti moderného stvárnenia podkrovia. Umožňujú presvetlenie podkrovných priestorov v úplne nových dimenziách z hľadiska funkcie, hygieny aj vzhľadu. Pri rovnakej ploche presklenia je presvetlenie miestnosti strešným oknom približne o 40 % väčšie, ako umožňuje vikierové okno. Bočné steny vikiera tienia a obmedzujú dopad svetla na miesta v okolí okna. Strešnými oknami možno zabezpečiť rozptyl svetla rovnomerne, aj do stredu miestností. Aj montáž strešného okna je jednoduchšia, netrvá dlhšie ako 2 -- 3 hodiny a vraj ju zvládne aj zručný domáci majster. Strešné okná sa osádzajú na nosnú časť krokvy. Výrobcovia strešných okien majú vyriešené lemovanie okien, ktoré je plechové a špeciálne pre rôzne druhy krytín. Konštrukcia lemovania dokonale odvádza dažďovú vodu stekajúcu zo strechy, penové tesnenia spolu s lemovaním zaručujú vodotesnú inštaláciu strešných okien. Strešné okná sú väčšmi vystavené extrémnym poveternostným vplyvom, preto sa odporúča zasklievať ich bezpečnostným tepelnoizolačným sklom, ktoré má zvýšenú odolnosť proti tlaku, úderu, aby odolalo, napríklad, krupobitiu. Strešné okná možno radiť vedľa seba i nad seba, do rôznych zostáv.
Najvhodnejším riešením pre obytné podkrovia je vo väčšine prípadov na mieru šitá kombinácia vikierov a strešných okien, ktorou možno využiť všetky výhody a eliminovať nevýhody oboch týchto spôsobov osvetlenia.
(mam)

Prednosti a nevýhody vikiera:
-- zväčšuje šikmými stenami stiesňovaný priestor podkrovia
-- je drahší a náročnejší na realizáciu
-- ovplyvňuje výraz domu, preto je dôležitá voľba jeho tvaru
-- okno vo vikieri umožňuje lepší vizuálny kontakt s okolím

Prednosti a nevýhody strešného okna:
-- pri pohľade zvonka je takmer neviditeľné, splýva s rovinou strechy
-- pri jeho umiestňovaní môžeme vychádzať výlučne z požiadaviek interiéru
-- intenzívnejšie presvetľuje priestor podkrovia do väčšej hĺbky
-- aby bola obsluha strešného okna pohodlná, treba ho osadiť nižšie, tak, aby jeho spodná hrana bola vo výške 120 cm

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/reality, menuAlias = reality, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 11:33