StoryEditor

Relax po slovensky: kúpele sú čoraz viac "sexi" aj pre zdravých

31.01.2008, 23:00

Dovolenka v kúpeľoch je "in" -- chuť a vôňu liečivých prírodných prameňov, bahna a čistého ovzdušia, objavujú aj zdraví. Kúpele už nie sú iba atraktívnym miestom pre "starých a chorých, ale aj mladých, pekných a úspešných". Aj tak by mohla znieť reklama na kúpele. (perex)

Obraz osamelých dám v zrelom veku na prechádzkach po parkoch, ešte stále šviháckych elegánov či kúpeľných lások prenasledovaných odsudzujúcimi a v kútiku duše i závistlivými pohľadmi, je minulosťou. Starobylú kúpeľnú tradíciu na Slovensku začína oceňovať čoraz viac našincov. Archeologické nálezy dokazujú, že na území dnešného Slovenska sídlil v blízkosti termálnych prameňov už praveký človek, mnohé poznali údajne aj Rimania.
Bohatstvo stoviek prírodných zdrojov liečivých a minerálnych vôd, o ktorých sa píše už v ranom stredoveku, by sme si však podľa kompetentných mohli vážiť viac. Slováci totiž tvoria približne 62 percent z celkového počtu asi 135-tisíc návštevníkov. Ostatných 38 percent predstavujú zahraniční klienti. "V minulosti bolo pritom v kúpeľoch odliečených aj 180-tisíc ľudí ročne," upozorňuje podpredseda Zväzu slovenských liečebných kúpeľov a žriediel Ján Šimko. Všetky kúpele pritom ponúkajú nielen pobyty zamerané na liečbu takzvaných indikovaných ochorení -- pobyty zo zdravotných dôvodov na lekársky predpis, ale aj pobyty zamerané na oddych a relax.

Wellness verzus liečba
Záujem o zimnú či letnú dovolenku v kúpeľoch, ktoré disponujú asi 10 500 lôžkami, našťastie narastá u mladých ľudí a ľudí v zrelom veku. Pribúdajú aj tí, ktorí si pobyt platia z vlastného vrecka. "Typickým návštevníkom kúpeľov je osoba v produktívnom veku, ktorá hľadá relax a chce sa v relatívne krátkom čase zotaviť zo zdravotných problémov," potvrdzuje Peter Salem z cestovnej kancelárie Avicenum. Klasické liečebné pobyty sú u samoplatcov oveľa menej žiadané. "Dôvodom je najmä ich časová náročnosť," vysvetľuje Salem. Ak liečebné pobyty odborníci odporúčajú minimálne na tri týždne, ideálna dĺžka wellness pobytu je päť až sedem dní. "Pri liečebných pobytoch návštevník obyčajne absolvuje tri až päť procedúr denne, pri relaxačných sú to jedna až dve procedúry za deň," dodáva Monika Steigerová z cestovnej kancelárie Sunflowers.

Nové aquaparky, hotely i procedúry
Novinky v podobe zrekonštruovaných hotelov, obľúbených aquaparkov a trendových wellness centier, detoxikačných alebo skrášľovacích procedúr, thajských či čínskych masáží majú prilákať ďalších hostí. "Kúpele sa prispôsobujú aj rodinám s deťmi -- zradili detské kútiky, vybudovali atrakcie pre najmenších," hovorí Steigerová. Preinvestovali stovky miliónov korún, aby presvedčili. K najaktívnejším v tomto smere patria podľa odborníkov Turčianske Teplice, Rajecké Teplice, Piešťany, Bojnice a Dudince. A hoci máme čo dobiehať, kvalitatívny deficit v porovnaní s Českom či Maďarskom sa nám podľa Salema darí vyrovnávať. "Nevýhodou, najmä kúpeľov na východnom Slovensku, zostáva dostupnosť," zdôrazňuje Salem. Inšpirovať sa od maďarských či českých susedov môžeme podľa Steigerovej v oblasti prístupu personálu ku kúpeľným hosťom či jeho jazykových znalostí, ale aj v zlepšení ponuky voľnočasových aktivít.

Pre každého niečo
Z bohatej ponuky kúpeľných pobytov si však podľa zainteresovaných určite vyberiete. "Každé kúpele sú niečím špecifické, zamerané na konkrétne druhy ochorení," ubezpečuje Steigerová. Klientom, ktorí popri liečbe preferujú aj kultúrny a spoločenský život, odporúča kúpele v Piešťanoch či v Trenčianskych Tepliciach. Medzi pokojnejšie a veľmi obľúbené patria Rajecké Teplice, Turčianske Teplice či Bardejovské kúpele. Pre rodiny s deťmi sú podľa nej zaujímavé Dudince, Nový Smokovec, Sklené Teplice. Milovníci luxusu si prídu podľa Salema na svoje v svetoznámych Piešťanoch, spomínaných Rajeckých Tepliciach či vo Vyšných Ružbachoch. "Piešťanský päťhviezdičkový hotel Thermia Palace, štvorhviezdičkový hotel Afrodite v Rajeckých Tepliciach či štvorhviezdičkový kúpeľný hotel Strand vo Vyšných Ružbachoch ocení aj najnáročnejšia klientela," zdôrazňuje Salem.

Drahšie, ale so zľavami
Pri návšteve kúpeľov sa treba pripraviť na vyššie ceny. "Tie sa v porovnaní s minulým rokom zvýšili v priemere o desať až pätnásť percent," hovorí Salem. Ak sedem nocí v dvojlôžkovej izbe v piešťanskom Hoteli Balnea Splendid*** stálo mimo sezóny v predchádzajúcom roku 9 282 korún, tento rok je to 10 185 Sk. Záujemcovia však môžu využiť početné zľavy: aktuálne sú februárové či prázdninové zľavy. "Počas veľkonočných sviatkov či sviatku sv. Valentína pripravili kúpele extra druh pobytu," uzatvára Steigerová.
Ak ste sa ešte nerozhodli pre dovolenku počas jarných prázdnin či hľadáte niečo na predĺžený víkend, skúste slovenské kúpele. Nielenže podporíte domáci cestovný ruch, ale si aj oddýchnete a načerpáte nové sily. Na svoje si pritom prídu vaše deti i rodičia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 16:55