StoryEditor

Iba také obyčajné zatmenie

07.11.2007, 23:00

Comebacky sú tohtoročným hitom. Dlho na seba nenechala čakať ani supermama číslo jeden -- Britney Spearsová. Nový album s názvom Blackout (Zatmenie) už v deň vydania zaznamenal veľmi dobrú predajnosť -- v Amerike si ho okamžite kúpilo 125-tisíc ľudí. Hneď sa začalo polemizovať, či sa jej podarí dostať na prvé miesto albumovej hitparády Billboard Top 100. Ak by totiž obsadila prvé miesto, stala by sa prvou speváčkou v histórii, ktorá albumový rebríček ovládla päťkrát za sebou. Po debutovom týždni jej patrí iba druhé miesto, pričom to prvé zhrabli "oprášení" rockeri Eagles s dvojcédečkom Long Road Out Of Eden.
Štvorročné "zatmenie"
Tucet nových piesní z hudobnej stajne Spearsovej sa uberá podobným smerom ako jeho predchodca In The Zone (2003). Indícia napovedá, že piesňam a la Baby One More Time odzvonilo -- hoci nie úplne. Britney sa na albume vyfarbila. Namiesto srdce roztápajúcich slaďákov ponúka kúsok zo seba každému. Akoby zabudla, že sa už dávno rozdala médiám do posledného kúska. Britney Spearsová sa sama priznala, že mala poriadne "zatmenie". Neustále potýčky na súdoch, drogová závislosť a hýrenie sa však skončili. Po odvykacej kúre si nový album vzal z vlastnej iniciatívy na starosť Timbaland. Priblíženie sa k r'n'b je preto samozrejmé a naozaj dobre počuteľné.
Klišé ako sa patrí
Svetlými chvíľkami albumu sú chytľavé rytmy, ktoré sa aj napriek občasnej plytkosti a klišéovitosti textov vrývajú pod kožu. Ak by niektorú z "na mieru" ušitých piesní zaspievala nejaká iná speváčka, zožala by rovnaký úspech. Po všetkých škandáloch, ktoré tento rok Spearsová predviedla, nikoho neprekvapí osemkrát sa opakujúce Get Naked v refréne rovnomennej piesne, ani občas až zúfalé "imidžové" vzdychanie. Napriek týmto stereotypom v tvorbe popovej "princezničky" bude album Blackout sláviť komerčné úspechy. Po piesni Gimme More je o pár dní naplánované vydanie druhého singla Break The Ice.
Zmixovaná a digitálne upravená Britney však na počudovanie nepokazí žiadnu hlučnú párty. Nezodpovedanou otázkou zostáva, či sa novému albumu podarí poraziť aspoň konkurenciu z "domácej" stajne Timbaland & co.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 06:41