StoryEditor

Bez masky s... Táňou Kusou

06.03.2008, 23:00

Čo považujete za najvýznamnejší kultúrny počin ostatného obdobia?
Archeologický objav v Bojnej, kde našli najstaršie kresťanské pamiatky na Slovensku ešte spred misie Cyrila a Metoda, napr. 1200-ročný zvon, ktorý patrí k 5 svetovým unikátom. Pripravujem o tom dokument, ktorý bude Slovenský rozhlas vysielať na Veľkú noc.

Správa, ktorá vami otriasla?
Každý deň počujeme o samovražedných atentátoch, o umierajúcich deťoch v Sudáne, finančných podvodoch v Európe a mafiánskych praktikách takmer všade. Toto denné dávkovanie ma ešte stále neotupuje, ale zraňuje. Najhoršia je bezmocnosť...

Pri ktorej kultúrnej alebo spoločenskej téme by ste si najradšej nasadili masku?
Som rozhlasová dokumentaristka, a preto je mojou povinnosťou nevyhýbať sa nijakej téme.

Ktorú televíznu stanicu zapínate, keď vypínate?
Keď som totálne vypnutá, presnejšie vypľutá -- stačia mi akékoľvek mihotavé obrázky na akejkoľvek televíznej stanici. Po mentálnej rekonštrukcii si zgustnem na kvalitnom filme -- napríklad od Felliniho. Mám rada dokumenty a vzdelávacie programy. Takže ČT 2, STV 2 a Spektrum.

Existuje zábavná televízna relácia, ktorá vás naozaj rozosmeje?
Neznášam silenú zábavu a smiech za každú cenu. Obdivujem vtip s dôvtipom, napríklad u Milana Lasicu, Mariána Labudu a Jana Krausa. Na druhej strane ma rozosmeje "tvorivosť" ulice (Aj múdri schybí), aj keď to je skôr do plaču...

Kniha, ktorá vás ovplyvnila?
Anna zo Zeleného domu, Utrpenie mladého Werthera, Vojna a mier, Marína, Nevesta hôľ, Odviate vetrom, Objavenie Tróje, Egypťan Sinuhet, Sto rokov samoty, Sedem poschodí... Mám pokračovať?

Najnesympatickejší filmový hrdina?
Najnesympatickejší? Skôr najdesivejší: Hitler a Stalin -- bohužiaľ, nie fiktívni hrdinovia.

Aká hudba by vám nikdy neprekážala?
Chopin, Mozart, Beethoven, Verdi, Puccini -- vôbec klasika. Ale rozplačú ma aj naše ľudové pesničky, hlavne tie, ktoré si spievala mama.

V ktorej kaviarni najradšej vysedávate?
V nijakej -- nemám na to čas a som alergická na cigaretový dym. V mladosti som si ničila pľúca vo Vagóne pod Michalskou vežou v Bratislave. To bolo "detašované pracovisko" vydavateľstva Tatran a bratislavskej bohémy v 80. rokoch.

Je miesto na Zemi, ktoré by ste nazvali rajom?
Ostrov Simi -- dve hodiny plavby od Rodosu. Ale pred 10 rokmi. Bohužiaľ, aj tam sa už dostal turistický priemysel.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 20:42