StoryEditor

Našinec má stále radšej dovolenku pri mori ako v kúpeľoch

31.01.2008, 23:00

Z poslaneckej lavice sa vrátil k podnikaniu. Jeho rodina sa kúpeľníctvom živila mnoho desiatok rokov, manželka je kúpeľná lekárka. Podpredseda Zväzu slovenských liečebných kúpeľov a žriediel a riaditeľ jediných klimatických kúpeľov na Slovensku -- Kúpeľov Štós, Ján Šimko.

Kúpele navštevuje čoraz viac ľudí, ktorí nemajú pobyt predpísaný lekárom. Hľadajú pokoj, oddych a relax... Aký je dnes typický návštevník kúpeľov a v čom sa zmenil v porovnaní s minulým?
Súčasný klient je informovanejší a má bohatšie vedomosti, čo znamená vyššie nároky a nové očakávania. Pribúda počet mladých ľudí a ľudí v zrelom veku, ktorým pracovné zaťaženie nedovoľuje tráviť dovolenku voľným leňošením -- chcú si efektívne a v pomerne krátkom čase zregenerovať sily a zdravie. Rok čo rok ich pritom prichádza do kúpeľov viac.

A čo starší ľudia, ktorí v minulosti prichádzali do kúpeľov väčšinou "na predpis" a kúpeľný pobyt si neplatili?
Objavujú sa tiež seniori, ktorí si dokážu zaplatiť celý pobyt z vlastného vrecka. Aj keď viac je tých, ktorým pobyt uhradia ich deti. Seniorov pritom bude v kúpeľoch pribúdať, pretože aj na Slovensku sa postupne udomácňuje trend typický pre vyspelé krajiny, kde je vysoká kvalita života v seniorskom veku súčasťou životnej úrovne.

Dokáže slovenské kúpeľníctvo udržať s novými požiadavkami klientov krok?
Kúpele sa snažia zvyšovať štandard a technickú úroveň materiálneho a technického vybavenia, rozširujú ponuku o nové možnosti trávenia voľného času. Na druhej strane, stále je dosť kúpeľných podnikov, ktoré sú pre nízke ceny inkasované v súčasnosti za služby podkapitalizované. Slovenské kúpeľníctvo má pritom dlhodobú tradíciu a poskytuje vysokú kvalitu. Odborná úroveň poskytovanej kúpeľnej starostlivosti patrí k európskej špičke.

Kvalita ubytovania v niektorých kúpeľoch či doplnkové služby však majú svoje rezervy...
Je ešte veľa slovenských kúpeľov, ktoré z hľadiska ubytovacích kapacít či stavebno-technickej úrovne nedosahujú úroveň zodpovedajúcu súčasným trendom. Sú však aj také, ktoré majú špičkové ubytovacie kapacity. Našou silnou stránkou je spomínaná odborná úroveň kúpeľnej starostlivosti, ktorá patrí k najvyšším vôbec, či kvalifikovaný odborný personál.

Znamená to, že slovenské kúpele naďalej vyhľadávajú aj zahraniční hostia?
Štatistiky hovoria, že 38 percent kúpeľných hostí prichádza na Slovensko zo zahraničia.

Ako je to s našincami -- dokážu oceniť jedinečné bohatstvo prírodných liečivých zdrojov a mnohoročnú kúpeľnú tradíciu?
Na Slovensku síce pomaly, ale iste rastie uvedomenie si hodnoty zdravia. Aj preto je omnoho viac tých, ktorí sa však rozhodnú pre dovolenku pri mori. Nie je to však iba problém kúpeľníctva, ale cestovného ruchu na Slovensku vôbec. Výsledok? Slováci tvoria iba 62 percent z klientov odliečených v kúpeľoch.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. apríl 2024 17:12