StoryEditor

Najlepšia káva je tá, ktorá vám najviac chutí

22.01.2009, 23:00

Vlani sa stal majstrom Slovenska v príprave kávy.
A tejto komodite dáva Marián Galuška veľké šance aj na Slovensku.

Mali ste učiteľa alebo ste prirodzený talent?
Je to ako chémia. Proste musíte striktne dodržiavať predpísané kroky pri príprave espressa a potom je to všetko v poriadku, no nesmiem zabudnúť, že garantovaný výsledok je spojitosť už spomínaných bodov s nespočetnými hodinami praxe. Mojím učiteľom bol Talian z firmy Costadoro Caffe Fabio Verona, ktorého považujem za veľkého odborníka v komodite káva.

Ako to vyzerá s týmto povolaním na Slovensku? Niektorí ľudia totiž ani nevedia, kto to barista je...
Povolanie barista, teda určité samotné odvetvie v zmysle kuchára, neexistuje. Keď uverejňujeme voľné pracovné miesto, hľadáme na pozíciu baristu človeka, ktorý by mal aké-také skúsenosti s prípravou kávy a mlynčekom.

Niektorí ľudia bez kávy nevedia odísť ráno z domu. Čo si myslíte, čo pre ľudí znamená pitie kávy?
Je to návyk, potreba, rituál, spoločenské posedenie. Odjakživa sa káva spája s posedením v kaviarňach s priateľmi, kolegami, s preberaním politiky...

Aká je podľa vás najlepšia káva?
Tá, ktorá vám najviac chutí. Čo sa týka nejakého odborného hľadiska, z rôznych druhov odrôd sú hlavné tri, s ktorými sa obchoduje. Najkvalitnejšia je arabica, liberica a potom robusta. Závisí to od nadmorskej výšky, miesta ... Je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú záverečnú kvalitu zrna, od rastliny, cez zber, dopravu, praženie a sušenie, balenie, skladovanie. Kvalitné kávy bývajú zväčša kyslejšej chuti, ľudia v našich končinách na to nie sú zvyknutí, a neodmysliteľný faktor je komerčná časť, značka a jej propagácia.

Existujú trendy a novinky aj vo svete kávy?
Určite áno, všetko prechádza progresom, vývojom. To je vždy otázka na majstrovstvách sveta, kde taktiež každý súťažiaci príde s nejakou inováciou a nie je to len o chuti, signatúre drinku, ale aj o prezentácii, podávaní, príprave, aký proces sa za tým skrýva.

Čo všetko by mal vedieť dobrý barista?
V prvom rade niečo o káve, jej zloženie, väčšinou s akou zmesou pracuje, ovládať prácu s mlynčekom a kávovarom, a k tomu je asi deväť pravidiel, ktoré, ako som už spomínal, musí striktne dodržiavať. No a v neposlednom rade vidieť, respektíve vedieť rozdiel medzi dobre a zle pripraveným espressom.

Zúčastnili ste sa ešte na nejakej inej súťaži okrem minuloročného Baristu 2008?
Každý víťaz postupuje z národného kola na majstrovstvá sveta, ktoré sa vlani konali v Kodani, a tam je to trochu iné "kafe". Veľa vecí je posudzovaných inak, ako to bolo na slovenskom šampionáte. Ako keby na Slovensko, neviem z akého dôvodu, bolo uvalené "informačné embargo", a to ma určite poškodilo.

Dá sa týmto povolaním na Slovensku živiť?
Určite je tu veľký potenciál, je veľa voľného miesta týmto smerom. Neustále tiež pribúdajú podniky s vysokou kvalitou služieb, kde od kuchyne cez kávu chcú ponúkať zákazníkom všetko na 100 percent.

Ak môžete, prezraďte nejaký špeciálny recept na kávu alebo kávový nápoj...
Momentálne skúšam, pripravujem niečo v smere molekulárnej mixológie, je to taký trend, ale nemôžem robiť nič bližšie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. september 2024 05:08