StoryEditor

V supervoľbách zápas pravice s ľavicou

29.12.2005, 23:00

Supervolebný rok. Aj takým prívlastkom charakterizujú politológovia nadchádzajúci rok, počas ktorého sa uskutočnia parlamentné aj komunálne voľby. Na politickej scéne budú podľa nich rezonovať najmä témy, ktoré môžu politickým stranám pomôcť pritiahnuť voličov. "Strany vládnej koalície sa tiež budú snažiť vyhnúť konfliktným témam, ktoré by im mohli skomplikovať spoločné dovládnutie," myslí si politológ Grigorij Mesežnikov.

Súboj ľavice a pravice
Podľa politických analytikov budú septembrové parlamentné voľby prvými v histórii samostatného Slovenska, v ktorých pôjde hlavne o prezentáciu programových rozdielov. Konflikty o charakter demokracie či zahraničnopolitické smerovanie krajiny sú totiž už definitívne vyriešené. Volebný súboj sa povedie hlavne o interpretáciu reforiem. "Pravica bude ponúkať ich kontinuitu, zatiaľ čo Smer-SD ich bude kritizovať a zdôrazňovať ľavicové riešenia," avizuje Mesežnikov. Kresťanskí demokrati a SMK si podľa neho budú musieť ešte pred voľbami vnútri strany vyriešiť dilemu, či je pre nich prijateľná povolebná spolupráca so Smerom-SD. Politológ Peter Horváth sa domnieva, že minimálne jeden z týchto dvoch subjektov takúto prípadnú ponuku prijme. "Odôvodnia to snahou o zachovanie kontinuity s doterajším vývojom."

Otázka prežitia
Pre niektoré politické strany bude úspech v parlamentných voľbách aj otázkou politického prežitia. Neprekročenie päťpercentnej hranice potrebnej na vstup do Národnej rady SR môže znamenať politický koniec pre viaceré malé politické strany. Politológovia upozorňujú, že najväčšie problémy môžu mať ANO či HZD, ktorých preferencie sa pohybujú pod hranicou zvoliteľnosti. "V prípade neúspechu by sa pravdepodobne vytratili z politickej scény," upozorňuje Horváth.
Pred vážnymi výzvami môžu však na budúci rok stáť aj väčšie politické strany, ktoré sa do parlamentu z vysokou pravdepodobnosťou dostanú. Podľa Mesežnikova, ak by sa strane Smer-SD opäť nepodarilo stať sa súčasťou vládnej koalície, pozícia jej lídra Roberta Fica by bola vážne ohrozená. Problémom by v podobnej situácii čelila aj ĽS-HZDS. Tá sa ani v prípade dobrého volebného výsledku nevyhne riešeniu postavenia Vladimíra Mečiara, ktorý aj naďalej zostáva pre väčšinu politických subjektov neprijateľným partnerom. "ĽS-HZDS bude v každom prípade stáť pred otázkou, čo s Vladimírom Mečiarom," uzatvára Horváth.

Stojaté vody?
Politológovia v budúcom roku neočakávajú ani žiadne dramatické zmeny na politickej šachovnici. Určité pohyby môžu podľa nastať iba v stredovej časti politického spektra. "Budeme svedkami intenzívneho boja o voličov ANO a objavujú sa aj snahy o oživenie Demokratickej únie," naznačuje Mesežnikov. Podľa neho nie je reálny ani vznik novej politickej strany, ktorá by mala šancu prehovoriť do zloženia NR SR. Hoci pre budúcoročné parlamentné voľby už nebude platiť hranica obmedzujúca náklady politických strán na volebnú kampaň, analytici neočakávajú výrazný nárast výdavkov straníckych centrál. Tie podľa nich aj tak stanovený limit doteraz rôznymi spôsobmi obchádzali. "Existuje finančný strop, ktorého prekročenie už voličov skôr odpudzuje," pripomína politológ László ölösz

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
12. máj 2024 13:53