StoryEditor

Čo sú peoplemetre

25.11.2003, 23:00

Dodnes sa na Slovensku používa tzv. denníčková metóda merania sledovanosti, ktorú pre Slovenskú televíziu a televíziu Joj robí Odbor metodického výskumu a informácií a pre televíziu Markíza spoločnosť Visio.
"Podstatný rozdiel medzi denníčkovou metódou a peoplemetrovým meraním sledovanosti je predovšetkým v technológii, presnosti a operatívnosti zberu dát. Pri denníčkovej metóde respondent sám zaznamenáva, kedy a ktoré televízne stanice sledoval. Denníček je rozdelený na 15-minútové intervaly. Ukazuje sa však, že stanice, ktoré respondent sleduje kratšie, občas pozabudne zaznamenať. Napriek tomu sa výsledky z týždňa na týždeň líšia väčšinou iba o desatiny percenta -- ak nie sú významné zmeny v programe, ktoré, naopak, pomerne citlivo registrujú," tvrdí vedúci denného kontinuálneho výskumu STV Jaroslav Ždiňák. "Peoplemetre sú na druhej strane elektronické zariadenia, ktoré sa pripoja k televíznym prijímačom vybraných domácností a sú schopné zaznamenať zmenu programu každú sekundu. To znamená, že presne zaznamenajú, od kedy do kedy je televízny prijímač prepnutý na danú stanicu. Majú centrálnu jednotku s pamäťovým zberačom, ktorá GSM signálom v istých intervaloch posiela zozbierané informácie do centrálneho počítača," dodáva Ždiňák. Jedinou úlohou respondentov je podľa neho prihlásiť sa pri začatí a odhlásiť sa pri každom prerušení sledovania televízie.
Podľa projektu spoločnosti PMT sa do prieskumu zapojí okolo 800 domácností. Celý projekt má na starosti spoločnosť TNS SK. Zavádzajúci prieskum na vzorke 8 000 domácností, ktoré vyplnia dotazníky a zistia napríklad, koľko televíznych prijímačov je v rodine, na ktoré televízne stanice majú príjem, má byť riešený externou firmou. Výsledky z peoplemetrov sú štandardne k dispozícii spravidla nasledujúci deň dopoludnia, ale v niektorých prípadoch dokonca o dvadsať minút (napr. počas vysielania významného prenosu).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 04:32