StoryEditor

Združené školy zriaďované aj napriek protestom

02.07.2004, 00:00
V Žilinskom kraji od 1. septembra zostanú zo siedmich stredných škôl len tri. Rozhodli o tom poslanci regionálneho parlamentu aj napriek niektorým protestom učiteľov a rodičov. Racionalizáciu stredných škôl odsúhlasili už v októbri minulého roka.

Týka sa niektorých stredných odborných učilíšť, stredísk praktického vyučovania v Turci, Žiline alebo na Orave. V tejto súvislosti vyšší územný celok zrušil aj Dievčenskú odbornú školu v Dolnom Kubíne. Na základe materiálu schváleného poslancami školy postupne ju zo siete vyradilo aj ministerstvo školstva. "Rodičia nemajú patričné informácie o rušení niektorých stredných škôl a vytváraní združených, svoj podiel na tom majú aj pedagógovia. V niektorých prípadoch napríklad riaditeľ školy príde o svoje postavenie, ale môže naďalej učiť. Rodičia musia pochopiť, že robíme ekonomizáciu stredného školstva. Podaktoré školy mali špecializácie, ktoré v súčasnosti nie sú potrebné. V Dolnom Kubíne však bude Združená stredná škola pre drevorezbárstvo. Zabezpečíme tým požadovanú úroveň škôl. Stále je veľký záujem o gymnáziá, ale zanedbali sme stredné odborné učilištia napríklad pre strojársky alebo automobilový priemysel. Ich absolventi majú šancu zamestnať sa v regióne, prípadne aj v ďalších krajinách únie. Voľné budovy môžeme prenajať alebo predať a získané peniaze môžeme použiť na zlepšenie finančnej situácie tých stredných škôl, ktoré v kraji najviac potrebujeme," dôvodí riaditeľ Úradu Žilinského samosprávneho kraja Ján Dreisig. V kraji riešia i dofinancovanie škôl a školských zariadení za vlaňajší rok. Neboli im uznané prevádzkové náklady v plnej výške (30 mil. Sk), pretože sa akceptovali faktúry splatné do 31. decembra minulého roku. A tak Žilinský samosprávny kraj dostal len 10 miliónov korún. Na tento rok na financovanie školstva po dohodovacom konaní s ministerstvom školstva dostal na prenesený výkon štátnej správy 1,292 miliardy Sk a na výkon originálnych kompetencií 123,193 milióna Sk. Je to o niečo menej ako požadoval kraj. Školám a školským zariadeniam na Slovensku chýba 1,4 miliardy korún, od septembra dostanú 527 miliónov a o vyčlenení chýbajúcich peňazí má rozhodnúť vláda. Podľa ekonomických ministrov má ministerstvo školstva vziať chýbajúce peniaze zo sumy, ktorá je určená na dostavbu školských budov. Proti tomu protestuje ZMOS. "Ak to urobia, obce budú mať veľké problémy. Nie sú určené presné pravidlá, ktoré školské zariadenia sa majú dostavať," tvrdí podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 17:21