StoryEditor

Komerčné úvery bánk na vysokoškolské štúdium

26.04.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

V plánoch vlády na spoplatnenie vysokoškolského štúdia vidia šance na získanie nových klientov z radov študentov aj slovenské komerčné banky. Poskytovanie bezúčelových študentských úverov s odloženým začiatkom splácania istiny v týchto dňoch rozbieha UniBanka a pripravuje sa na to aj VÚB.
"Pripravujeme sa. Čakáme, ako napokon spoplatňovanie štúdia prejde parlamentom," uviedla hovorkyňa VÚB Silvia Nosáľova. Najväčšia tuzemská banka - Slovenská sporiteľňa (SLSP), medzi ktorej klientmi je už teraz asi pätina slovenských študentov, pritom poskytovanie takýchto úverov rozbehla už v októbri predvlaňajšieho roka. Podľa zástupcov tlačového odboru SLSP do záveru minulého roka študenti od nej predmetné pôžičky čerpali za vyše ako 28 miliónov Sk. Výhodou poskytovaných pôžičiek je to, že študenti počas štúdia platia banke iba poplatky a úroky. Oproti bežným komerčným úrokom pritom banky študentom úrok znižujú. SLSP svoje bezúčelové študentské pôžičky poskytuje s 8,3-percentným ročným úrokom a UniBanka svoj program rozbieha s 9-percentným úrokom. Ručenie, ako informuje UniBanka, môže za študenta zabezpečiť jeho rodič či manželský partner s minimálnym mesačným príjmom 10 000 Sk. SLSP poskytuje študijné úvery od 50- do 150-tisíc Sk a UniBanka od 15- do 70-tisíc Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 00:45