StoryEditor

Súkromníci zatiaľ bez podpory

22.11.2004, 23:00

Vlastníci neštátnych tatranských lesov majú pocit, že vláda a ministerstvo pôdohospodárstva im pri odstraňovaní následkov kalamity vo Vysokých Tatrách nevenujú dostatočnú pozornosť. Súkromný sektor je stále zaznávaný, o čom svedčia doterajšie opatrenia a prijaté rozhodnutia, tvrdia vlastníci lesov z Pozemkového spoločenstva a urbáru v Štrbe. Víchrica tu zničila vyše 50-tisíc kubických metrov smrekových lesov.
Štátne lesy TANAP dostali na odstraňovanie škôd 10 miliónov korún. No napríklad v Liptovskom regionálnom združení vlastníkov neštátnych lesov spôsobila víchrica škodu na 400-tisíc kubíkoch dreva. Rozbeh prác pritom musia financovať výlučne z vlastných zdrojov.

Návrhy neštátnych vlastníkov
Zástupcovia Únie neštátnych vlastníkov lesov navrhli na včerajšom rokovaní s ministrom pôdohospodárstva Zsoltom Simonom viaceré opatrenia. "Chceme, aby sa štátne peniaze neviazali na formu vlastníctva, ale slúžili lesu. Minister nám sľúbil finančnú pomoc na odstránenie škôd a obnovu porastov," uviedol predseda únie Juraj Vanko. Dohodli sa tiež na návrhu legislatívnych zmien, ktoré by mali uľahčiť likvidáciu kalamity. Podľa Vanka by sa prostriedky použité na revitalizáciu lesa nemali zdaňovať.
Únia sa taktiež pokúsi presadiť do lesného zákona zriadenie garančného fondu. Ten by mal okrem iného slúžiť aj na vykrytie podobných nepredvídaných udalostí, ako sú kalamity, ale aj na zlepšenie biodiverzity či ekologizáciu hospodárenia. Zámer podporuje ministerstvo pôdohospodárstva, rezort financií mu však nie je naklonený.

Otvorené dvere pre všetkých
Podľa Vanka prijal minister Simon prvé opatrenia pravdepodobne pod vplyvom emócií. Všeobecný zákaz vstupu do lesov sa obmedzil len na oblasti ohrozené kalamitou a celoplošný zákaz ťažby len na území, ktoré kalamita postihla.
"Minister nemal právo obmedziť ťažbu na celom Slovensku, bolo to v rozpore so zákonom," myslí si Ján Lach z Gemerského regionálneho združenia vlastníkov neštátnych lesov. Takéto rozhodnutie má okrem zákonného i sociálny rozmer. Legislatíva totiž kladie na vlastníkov i rôzne povinnosti vyplývajúce z lesohospodárskych plánov, ktoré často predstavujú stratové položky. Neštátni vlastníci lesov sa zhodujú, že po spracovaní tatranskej kalamity zaplaví trh obrovské množstvo smrekového dreva, čo zníži jeho cenu a výrub sa stane neefektívny. Dvere do postihnutých lesov sú však otvorené pre lesných robotníkov z celého Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 19:15