StoryEditor

Kniha džunglí? Realita je tvrdšia

01.06.2007, 00:00

Nebaví váš už desaťdňové "opekanie sa" na horúcom slnku v spoločnosti hlučných rodákov? Nechcete už priberať pri hotelovom bazéne? Vymeňte štrnganie príbormi pri preplnených bufetových stoloch v štvorhviezdičkových hoteloch za "menu" z pralesov.
Voda po bradu
Podľa skúsených cestovateľov zažijete nielen výnimočné dobrodružstvo, ale získate aj nových priateľov. "Keď s niekým kráčate po rozmočenej bahnitej ceste vo vlhkom vzduchu obklopený tajomnými zvukmi pralesa a musíte si pomáhať, vytvorí sa medzi vami puto neporovnateľné s tým, ktoré zostane po spoločnom popíjaní na pláži," začína svoje rozprávanie cestovateľ a šéf Bubo Travel Agency Ľuboš Fellner.
Pri prechode pralesom sa treba pripraviť aj na brodenie cez rieky. Keď zaprší, voda môže byť po bradu. Základom úspechu je okrem skúseného sprievodcu, dobrej obuvi a zásob vody aj správne načasovanie. "Vyraziť treba skoro ráno," zdôrazňuje Fellner. Keď totiž vyjde slnko, teplo a dusno sa stanú neznesiteľnými. Človek sa zle potí a organizmus sa prehrieva.
Piráti z Karibiku
Posledný kúsok pôvodného karibského pralesa sa nachádza na malebnom a turistami zatiaľ neobjavenom ostrove Dominika, ktorý využili filmári pri nakrúcaní Pirátov z Karibiku 3. Aj keď sa budete "prechádza po vychodených cestičkách", nepriechodná džungľa s vodopádmi a 360 riekami vás dostane. Odbočiť z cesty sa nevypláca, a nemáte ani kde. "Naprieč džungľou neprejdete," upozorňuje Fellner. Príchuť dobrodružstva tomuto ostrovu nesporne dodáva aj jeho poloha -- Karibik je totiž ešte aj dnes cieľom mnohých hľadačov pirátskych pokladov.
Lahodná čokoláda
Ak máte radi sladké delikatesy, navštívte pralesy na najvýchodnejšom cípe Kuby. Zapadnuté mestečko pod horskými masívmi -- Baracoa, ktoré moreplavec Krištof Kolumbus považoval za jedno z najkrajších, je obklopené kakaovníkovými lesmi. Prechod pomedzi kakaovníky vysoké asi ako naše agáty .... ???? "Domáci z nich vyrábajú fantastické kakaové gule, z ktorých vznikne po rozpustení v mlieku či vo vode fantastická čokoláda," opisuje Fellner.
Boj o život
A čo najväčšie pralesy sveta -- amazonské? Lietadlom sa dostanete až k niektorému z prítokov Amazonky a vydáte sa proti jeho prúdu. Pohyb v nich je podľa Fellnera paradoxne oveľa ľahší ako v pralesoch v oblasti Karibiku či Polynézie. "Sú tam ohromne vysoké stromy, pod ktorými je prítmie a tieň," opisuje Fellner. Naopak, na boj o prežitie sa môže ľahko zmeniť prechod džungľou na ostrove Rarotonga (Cookove ostrovy), ak nemáte dostatok vody, dobrého sprievodcu a stratíte cestu. Samotný ostrov pritom obídete na bicykli za tri hodiny.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 06:39