StoryEditor

Svet z lodnej paluby

29.11.2007, 23:00

Chuť a vôňa exotických prístavov. Pohojdávanie sa na vlnách v lúčoch tropického slnka. Čarovné pláže ukryté v malebných zátokách. Neopakovateľný pocit slobody a voľnosti, ktorý možno zažiť iba uprostred šíreho oceánu. Aj tak môže chutiť zimná dovolenka na jachte či výletnej lodi. Destináciou číslo jeden je počas slovenskej zimy atraktívny Karibik, kde sa nachádza väčšina lodí. Na strach v súvislosti s tragédiu Titanicu treba zabudnúť: lode sú podľa štatistík najbezpečnejším dopravným prostriedkom. Stačí si iba vybrať.
"Výkladná skriňa" za milióny
Pre dobrodružnejšie povahy, ktoré chcú o ceste rozhodovať sami, je ideálna jachta. Podmienkou je vlastníctvo "preukazu" veliteľ motorového plavidla. Ak ho nemáte, treba si "prenajať" kapitána, čo však nie je problém. Väčšina spoločností ponúka loď s kapitánom alebo ho dokáže bez problémov zabezpečiť.
Týždenný prenájom štandardnej plachetnice či motorovej jachty do 24 metrov vás podľa kapitána a šéfa spoločnosti Tatra Marine Juraja Boroša vyjde približne 10- až 12-tisíc korún. Samozrejme, na osobu. "Za prenájom lode na týždeň zaplatíte od 2 500 do 6-tisíc eur v závislosti od typu a veľkosti plavidla," dopĺňa Jozef Graus zo spoločnosti G Sailing Charter. Ceny v jednotlivých oblastiach sveta sa pritom výrazne nelíšia a v praxi to znamená, že za prenájom lode v Chorvátsku zaplatíte približne rovnakú sumu ako za prenájom lode v Karibiku. K nákladom si však treba okrem iného pripočítať letenku do miesta nalodenia, takzvanej maríny. V prípade, že sa chcete vytiahnuť a osláviť Nový rok na luxusnej megajachte, budete musieť siahnuť poriadne hlboko do vrecka. Týždenný prenájom 75 metrov dlhej jachty vás môže podľa Boroša stáť 400-tisíc amerických dolárov, čo je pri súčasnom kurze dolára rovných 9 miliónov korún.
Plávajúce mestá
Pre milovníkov luxusných plávajúcich miest s presným harmonogramom cesty sú ideálne pobyty na veľkých výletných lodiach. Výhodu je, že za niekoľko dní spoznáte zaujímavé miesta bez únavného balenia kufrov a presúvanie sa z jedného hotela do druhého. K ďalším bonusom patrí neobmedzený prísun pestrej stravy -- o tom, koľko jedla skonzumujete rozhodujete výlučne vy sami. Platí sa len za alkoholické nápoje. Ak nechcete odísť s pár kilami navyše, treba využiť posilňovne, telocvične, bazény, vírivky, sauny či masáže. Večer sa môžete zabaviť v kasínach, kinách, kabaretoch či na diskotékach.
A čo za to? Všetko závisí od toho, koľko "hviezdičiek" vám bude stačiť. Ak nepotrebujete apartmán s balkónom na najvyššej palube, cena za týždeň vo vnútornej kajute na nižšej palube trojhviezdičkovej lode by nemala prekročiť hranicu 400 amerických dolárov, čo je 9-tisíc korún. Vonkajšia kabína na vyšších palubách s vlastnou terasou vás vyjde od 800 dolárov, čo je 18-tisíc Sk. "Do kajuty však chodíte iba späť. Väčšinu času trávite na palube, v obchodoch, zábavných centrách, reštauráciách či baroch alebo na pevnine v prístavoch," upozorňuje Boroš.
Exotika a luxus
Najnavštevovanejšími jachtárskymi destináciami počas našej zimy je podľa Grausa oblasť Karibského mora, Seychely, Austrália a Tichomorie. Väčšina milovníkov lodí však "končí" práve v Karibiku na ostrovoch St. Martin, St. Lucia, St. Vincent a Grenadiny. Biely piesok, tyrkysové more, dostatok vetra a milí domorodci vytvárajú ideálne podmienky pre návštevníkov. "Ide o jedinečné miesta -- raj na zemi," vysvetľuje Graus. Klenotom medzi ostrovmi je ostrov St. Barth s prekrásnymi plážami, tradičnými kreolskými domami a luxusnými butikmi. Ostrov s rozlohou 21 km2 bol v minulosti obľúbeným dovolenkovým miestom Rothschildovcov a Rockefellerovcov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 20:11