StoryEditor

V kauze VŠMU zatiaľ bez obvinení

12.08.2004, 00:00

Trestné oznámenie od MŠ SR o podozrení z trestnej činnosti pri neoprávnení hospodárení na VŠMU je už na polícii. Kontrola ministerstva školstva zistila VŠMU neoprávnene použila finančné prostriedky za vyše 8 mil. Sk. Škola tiež nehospodárne použila finančné prostriedky za viac než 2,1 mil. Sk. "Podnet bol zaslaný na Úrad justičnej a kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru," informovala Jana Pôbišová z tlačového oddelenia MV SR. V kauze údajnej sprenevery miliónov korún na VŠMU nebola ešte obvinená žiadna osoba. "Podnet ministerstva školstva bol zaslaný na Úrad justičnej a kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru," informovala HN Jana Pôbišová z tlačového oddelenia ministerstva vnútra. Úrad vec pridelí príslušnému úradu justičnej a kriminálnej polície na ďalšie konanie. Ten by mal o ďalšom postupe rozhodnúť do konca augusta.
Vyše 13 mil. Sk bude musieť škola vrátiť do štátneho rozpočtu. Podnet už bol podaný Správe finančnej kontroly, ktorá v tejto veci bude viesť správne konanie. To by sa malo začať v priebehu niekoľkých dní. "Do ukončenia celého procesu však správa nebude o veci informovať z dôvodu zachovania objektívnosti celého procesu," informoval nás hovorca ministerstva financií Peter Papanek.
Výsledkom kontroly zistili škole vnútorný dlh vyše 20 mil. Sk. Rektor VŠMU Ondrej Šulaj HN včera potvrdil, že sa im časť dlhu podarilo zlikvidovať. Minister školstva Martin Fronc chce preto VŠMU odobrať právomoci v oblasti hospodárenia. Potrebuje na to súhlas aspoň dvoch organizácií reprezentujúcich vysoké školy. Podľa našich informácií však nie je isté, či ho dostane.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vzdelavanie, menuAlias = vzdelavanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 01:16