TASR/Michal Svítok
StoryEditor

KOMENTÁR: Zabudnite na olympiádu. Vplyv Ramsayho sa prejaví už na MS

20.02.2018, 17:11
Čo fanúšik nevidí a má to ohromný vplyv na atmosféru hokejového tímu, je tréner Craig Ramsay.

Jedenáste, čiže predposledné miesto hokejistov na olympijskom turnaji je rovnaké umiestnenie, ako dosiahol národný tím pred štyrmi rokmi v Soči.

Môže to vzbudzovať dojem, že príchodom Šatana na post generálneho manažéra či trénera Ramsayho na trénerskú lavičku sa nič zásadné v A-tíme nezmenilo. No ten, kto si to myslí, buď pozitívne signály v reprezentačnom tíme buď nevidí, alebo nechce vidieť.

Už len skutočnosť, že mužstvu okolo kapitána Tomáša Surového chýbal jediný gól proti Slovinsku na priamy postup do štvrťfinále, ukazuje, že po rokoch v útlme bol tím bez hviezd konkurencieschopný.

Áno, a aj napriek poslednej prehre 1:5 s USA. Čo však fanúšik nevidí a má to ohromný vplyv na atmosféru hokejového "áčka", je tréner Ramsay: jeho odbornosť, skúsenosti a vedenie hráčov. V posledných rokoch chodievali reprezentanti najmä na majstrovstvá sveta skôr z povinnosti, ako s radosťou. Teraz sa z kabíny ozývajú hlasy, že hráčom je ľúto, že sa ich kariéry chýlia ku koncu...

Tých signálov, ktoré postupne prinášajú zmeny, je počas tejto sezóny hneď niekoľko – od návratu skúsených hokejistov do národného tímu počnúc až po odvážnu a menej skúsenú nomináciu na olympiádu končiac.

Okrem prípadu "Sushi Bar" v podaní dvojice útočníkov Dravecký, Miklík a mediálne vyjadrenej nespokojnosti gólmana Júliusa Hudáčka s neúčasťou na olympiáde pôsobí reprezentácia kompaktne.

Netvoria sa v nej skupinky, hráči nenadávajú na trénera a všetci sa sústredia na tie úlohy, ktoré im patria. Šatanom a Ramsayom nastavené pravidlá hry a ich práca by sa viac ako v Pjongčangu mala podariť na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Dánsku.

Veď už o 75 dní nastúpi Slovensko na úvodný duel majstrovstiev sveta proti Česku. A kým teraz mali Šatan a spol. na prípravu tímu len zopár dní, pred MS to bude minimálne mesiac. A dá sa predpokladať, že možno až polovica z olympijského výberu pôjde aj na svetový šampionát.

Okrem dlhšieho času na prípravu a zlepšenej atmosfére v Ramsayho tíme hrá v prospech reprezentácie aj vývoj v zámorskej NHL. Väčšina možných zámorských posíl je ďaleko za bránami postupu do play-off.

Aktuálne by na MS mohli Slovensko posilniť hokejisti ako Richard Pánik, Andrej Sekera, Tomáš Jurčo, Marek Hrivík, Marián Gáborík aj Tomáš Tatar.

Bonusom šampionátu v Kodani a Herningu je, že Slovensko nemôže tentokrát vypadnúť z elitnej kategórie. Preto možno očakávať, že sa po dlhej dobe na šampionát pozrie aj hokejista mladší ako 20 rokov.

Bez ohľadu na hviezdy z NHL, Šatana či Ramsayho platí, že prípadný postup do štvrťfinále MS bude úspechom slovenského hokeja. A keď sa mužstvu nepodarí byť v hre o postup minimálne do posledného zápasu skupiny môžeme skonštatovať, že ani Ramsay neposunul národný tím vpred.

01 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 02 - Modified: 2024-04-18 14:47:23 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále vo veľkú výhodu 03 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 04 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky 05 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:42