StoryEditor

Balneológia – veda v kúpeľnej praxi

12.09.2018, 00:00

Nikto nepochybuje o tom, že kúpeľná starostlivosť je v Slovenskej republike integrálnou súčasťou zdravotníckej starostlivosti. Indikačný zoznam uvádza rozsah a podmienky úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Pre laika sa taký zoznam javí ako zložitý rébus, ak sa pokúša rozpoznať, kam by lekár zaradil subjektívne pociťované zdravotné ťažkosti. Je však presvedčený, že kúpele mu pomôžu. Iná je otázka, či si taký „luxus“ môže dovoliť.


Mnohé podniky so záujmom o kvalitu života svojich zamestnancov už aj využívajú príležitosť odmeniť svojich zamestnancov poukazom na kúpeľný pobyt. Vie sa, že kúpele človeku pomáhajú, ale menej jasné sú účinky konkrétnych prameňov na prejavujúce sa zdravotné ťažkosti. Preto aj lekári volajú po väčšej popularizácii výsledkov vedy a výskumu aj v oblasti balneológie, chcú vedieť viac o novinkách v domácej i zahraničnej odbornej literatúre a vnášať ich do praxe štátneho aj súkromného sektora. Vysokú pravdepodobnosť budúcich aplikácií medicíny založenej na dôkazoch a medicíny na informáciách vo svetovom liečebnom kúpeľníctve vidia napríklad aj autori knihy, v českom origináli nazvanej Budoucnost lázeňství, František Och, Ľubomír Mankovecký, Jiří Schlanger a Tomáš Vylita, Výzkumný ústav balneologický, veřejná výzkumná instituce, Mšené-lázně 2018. Vedecky podložený názor o budúcnosti kúpeľníctva je aj podnetom na zamyslenie sa v rezortoch a vo viacerých stupňoch zodpovedných pracovníkov. Uznanie prírodného liečivého zdroja a metodiky jeho užívania a ochrany a ďalšie poradenské činnosti v balneológii sú aj predpokladom odborného rastu vedcov a výskumníkov, potreby rozvíjať a inovovať vzdelávanie a informovanosť občanov o kvalite a nenahraditeľnosti kúpeľnej liečebnej starostlivosti ako unikátnosti prírodných liečivých zdrojov.


Rovnako je žiaduce podieľať sa na podporných programoch a grantoch v domácich, ale aj zahraničných podmienkach. Takéto chápanie je zároveň ponímané ako spoločensky a ľudsky prínosné konanie a zvyšovanie kvality života ľudí, a to aj „striebornej“ generácie v spoločenstvách a krajinách, v ktorých možno očakávať naplňovanie vysokých morálno-etických princípov a starostlivosti o ľudí, o najpodstatnejší prameň rozvoja spoločnosti. V tomto smere vidím aj rad opatrení v podmienkach Slovenska a rozvoj kúpeľníctva vrátane príkladných počinov a vysokej angažovanosti ich vedenia a personálu, o čom som sa nedávno aj sám presvedčil.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 15:59