StoryEditor

Vláda ustupuje USA

17.06.2008, 00:00

Slovenská vláda ustupuje Američanom - v Afganistane. Minulý týždeň rozhodla o vyslaní 275 vojakov do južných oblastí Afganistanu k mestu Kandahar namiesto doterajšej asi stovky. Ďalšia zmena spočíva v tom, že doteraz boli v Kandahare slovenskí ženisti, ktorí vykonávali v táboroch spojeneckých vojsk rôzne technické práce. Teraz to budú strážne jednotky. Predtým, asi pred rokom, slovenských vojakov presunuli z relatívne pokojného Kábulu do menej pokojného Kandaharu. V blízkej budúcnosti sa črtá ďalšia zmena, že do Afganistanu pôjde slovenská špeciálna jednotka, čiže ofenzívny vojenský útvar. Slovensko sa takto ponára do vojny v Afganistane čoraz hlbšie, pričom samotná vojna je čoraz bezvýchodiskovejšia. Pripomeňme, že vojna sa začala v r. 2001 ako reakcia na teroristické útoky v USA. Vojská NATO síce vytlačili Taliban z Kábulu a pozbavili ho formálne vlády v Afganistane, ale vytlačiť z jednotlivých provincií ho nedokázali. Vojenská akcia NATO v Afganistane nemá jasne stanovený cieľ a vojaci NATO, vrátane slovenských, nevedia presne, za čo v Afganistane bojujú. Zvyšovanie slovenskej účasti v takejto vojne je iba prejavom ústupčivosti slovenskej vlády proti americkému tlaku. Americkému preto, že NATO je po konci studenej vojny predovšetkým americkým zahraničnopolitickým nástrojom.
Keď sme už vstúpili do NATO, samozrejme, nemôžeme len tak odmietať účasť na plnení povinností. Môžeme však navrhnúť účinnejšie plnenie povinností. Slovenskí vojaci dokážu účinne pôsobiť na Balkáne. Ficova vláda by oveľa lepšie dokázala vzdorovať americkému tlaku, keby navrhla iné riešenie. Iným riešením je zvýšiť počet slovenských vojakov v mierových operáciách na Balkáne a americkí vojaci odtiaľ môžu ísť trebárs do Afganistanu.

Ján Čarnogurský je bývalý predseda vlády

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
08. máj 2024 03:08