StoryEditor

Poučme sa z plynovej krízy

26.01.2009, 23:00

Skutočnosť, že opozícia a médiá v čase plynovej krízy zachovávali "pokoj zbraní" ešte neznamená, že sa nie je z čoho poučiť.

Po prvé, ukázalo sa, akou dôležitou bola privatizácia Slovenského plynárenského priemyslu, ktorou tento podnik získal dvoch veľmi silných investorov -- Gaz de France a nemecký E.ON Ruhrgas. Títo akcionári nám svojimi dodávkami pomohli v najťažších chvíľach. O týchto partnerov a ich silné postavenie v plynárenstve európskych krajín sa môžeme oprieť aj pri budúcej diverzifikácii zdrojov. Ako jasne nezmyslené sa ukázalo tvrdenie ministra Jahnátka, že keby štát ovládal SPP, kríza by sa zvládla ľahšie.

Po druhé, snaha ochrániť Slovensko pred problémami s dodávkami surovín z Ruska podporou ruskej zahraničnej politiky, ako to urobil premiér Robert Fico v spore o radar v Česku, sa ukázala ako absolútne chybná. Rusko ani chvíľu neváhalo použiť nás vo svojom konflikte s Ukrajinou ako rukojemníkov. Nehľadiac na to, aké škody nám tým spôsobilo. Boli to práve Česi, ktorí nám v núdzi pomohli nehľadiac na nešťastný proruský postoj premiéra Fica v ich spore. Jeho dodatočná snaha obhájiť svoju proruskú politiku tvrdením, že aj plyn, čo ide zo západu, je pôvodom z Ruska, je scestná, keďže nie je podstatné, kde sa tento plyn vyťažil, ale kto je jeho vlastníkom a kto nám ho dodal.

Po tretie, chybou bolo, že ak už raz vláda avizovala znovu spustenie reaktora v Jaslovských Bohuniciach, mala túto vec dotiahnuť do konca. Žiaľ, výsledok silných rečí je len taký, že sme "zožali" všetky možné negatíva. Nemáme ani elektrickú energiu z Jaslovských Bohuníc a pohnevali sme si Rakúsko. Predseda vlády ani nevysvetlil, prečo k spusteniu nakoniec nedošlo, keď predtým tvrdil, že obnovenie dodávok plynu nebude dôvod na nespustenie atómky a na EÚ a Rakúsko nebude brať ohľad.

Štvrtým poučením je, že vláda musí mať jasnú predstavu o stave zásob takej dôležitej suroviny, akou je plyn. Nie je možné, aby minister hospodárstva vystúpil každý deň s úplne inou informáciou o stave zásob a miatol verejnosť. Ak je pravda, že došlo zo strany niektorých podnikov k takému hrubému porušeniu predpisov o regulácii odberu plynu, musia byť tieto podniky zverejnené a sankcionované. Inak to budí dojem, že informácia nebola korektná alebo, že minister ustúpil politickému lobingu.

Piatym a najdôležitejším poučením je to, že situácia sa môže kedykoľvek zopakovať, keďže obaja naši východní partneri sú svoje spory schopní riešiť i v budúcnosti takýmto spôsobom.

Štefan Kužma, poslanec NR SR (SDKÚ-DS)

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:46