StoryEditor

Maďari oslavovali. Naši sa priblížili k trpaslíkovi

27.04.2009, 00:00

Návrat medzi svetovú hokejovú špičku či nebodaj boj o medailu -- s tým odchádzali naši reprezentanti na šampionát do Švajčiarska. Prvý duel proti nováčikovi šampionátu a trpaslíkovi medzi tímami v elitnej kategórii ukázal, že o týchto métach môžeme už iba snívať. Nemohúcnosť, chyby a nedôslednosť tímu odstavili Slovákov od hokejového Olympu a priblížili našich k trpaslíkovi z Maďarska.

Duel sa dlho očakával nielen kvôli tomu, že bol prvý na šampionáte -- a pre Maďarov znamenal návrat po 70 rokoch, ale aj pre dlhoročne napäté vzťahy medzi oboma krajinami. Roztrasení Slováci napriek rýchlemu úvodnému gólu si nedokázali poradiť s obranným valom Maďarov a ich úloha favorita sa rúcala ako domček z karát. Každý strelený gól nášho južného suseda zvýšil národnú hrdosť maďarských fanúšikov, ktorí mali v hľadisku arény absolútnu prevahu a počas celého duelu zopár stoviek Slovákov v hľadisku schovali do vrecka. Ria, ria, Hungaria -- nieslo sa štadiónom aj počas slovenskej hymny po našom vydretom víťazstve gólom 13 sekúnd pred koncom.

Maďarskí hokejisti si vyšliapli priamo na to, čím sa Slovensko hrdí v športe od éry samostatnosti najviac. Tým, že slovenskí hokejisti nedokázali vyhrať výraznejším rozdielom, vyprovokovali fanúšikov súpera aj k pozápasovým potýčkam, kde iba potvrdili svoju povesť. Delobuchy, pískanie počas našej hymny či národnostné provokácie v uliciach Zürichu. Aj taký dôsledok mala neschopnosť hráčov tímu trénera Jána Filca ukázať, kto je na ľade pánom. Našich Maďari jednoducho zahanbili.  

Vladimír Trávniček

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 04:47