StoryEditor

Dialóg USA -- Čína: strategické partnerstvo pre 21. storočie

07.08.2009, 00:00

Strategický ekonomický dialóg (SED), bilaterálne stretnutia USA -- Čína, organizované dvakrát  ročne, zamerané na ekonomické záležitosti, sa po nástupe Baraka Obamu prehĺbili na Strategický ekonomický dialóg (SaED), vsunutie "a" naklonilo váhu a obsah rozhovorov! Tento čertovský ťah vyjadruje presne to, o čo Hillary Clintonovej šlo. Keď sa USA a Čína vyjadria o svojom vzťahu ako o strategickom, zároveň toto slovo v sebe nesie posolstvo konkurencieschopnosti. Obaja ekonomickí lídri sa usilujú presadiť.

Na konštruktívnom strategickom partnerstve začal tvrdo pracovať už pred dekádou exprezident Bill Clinton. Pokrok sa však stratil počas bombardovania čínskej ambasády v Belehrade počas vojny v Kosove. Barak Obama podobne odstránil prvok nedôvery v obojstranných vzťahoch už v samotnom začiatku dialógu. Do kresla ministra energetiky posadil Stevena Chu a post ministra obchodu obsadil v Obamovej administratíve Gary Locke. Obaja Američania sú čínskeho pôvodu. Niektoré zásadné problémy majú  spoločnú východiskovú základňu.

Obe strany  sa usilujú o dohodu o klimatických zmenách. Ako dve krajiny, ktoré sú najväčšími emitentmi oxidu uhličitého, si uvedomujú svoju kľúčovú úlohu na tohtoročnej kodanskej konferencii. Myšlienku sformovania  skupiny G2 a následne primať k podpisu ostatné krajiny, USA zavrhli. Čína zasa odmietla požiadavku na špecifické obmedzenie emisií a vyradenie taríf na technológie čistej energie.

Americká politika kvantitatívneho znižovania hodnoty dolára testuje trpezlivosť čínskych politikov v súvislosti s ich 802 mld. USD v americkej štátnej pokladnici. Čínske zahraničné rezervy prekročili 2 mld. USD, poháňané špekulatívnymi tokmi hotovosti, usilujúc sa získať výhodu pri rýchlom ozdravení čínskej ekonomiky. USA už niekoľko rokov poukazujú na skutočnosť, že Peking sa dominantne spolieha na investície a export a menej na domácu spotrebu. Čína manipuluje svojou menou renminbi, aby podporila svoj export. USA preto dlhodobo požadujú uskutočnenie štrukturálnych  zmien v čínskej ekonomike. Takéto reformy si vyžadujú liberalizáciu čínskeho finančného sektora a podporu sektoru služieb. Znižovala by to bilaterálna nerovnováha. Čína tvrdí, že tieto reformy sa uskutočňujú, nemožno ich však urýchliť kvôli transformácii miliónov chudobného vidieckeho obyvateľstva do modernej ekonomiky.

Washington a Peking sa t. r. dostali do rozporu kvôli poskytovaniu stimulačného balíka "Buy American" a "Buy China", ktorý vylučoval  zahraničných obchodníkov z verejných projektov. Napriek tomu, že obe strany deklarujú úsilie o prehĺbenie obchodných vzťahov, pretrvávajú a narastajú protekcionistické tlaky. V prípade Číny vyplývajú takéto tlaky z vlny provinčných nariadení "kupovať lokálne". Ak sa koncom tohto roka v Číne naplno prejavia dôsledky inflácie, jej úloha majáka nádeje globálnej ekonomiky môže byť oslabená.

V uplynulých rokoch americké spoločnosti v Číne uskutočnili značné investície. V poslednom období začali, naopak, čínske spoločnosti investovať v USA. Obe krajiny sú znepokojené: Čína z toho, že americká vláda robí prekážky v prístupe na báze národnej bezpečnosti a USA z toho, že sa "sťažuje prístup vo vzťahu k zahraničným investíciám" v niektorých sektoroch v Číne.  

Taiwan, dlhodobý zdroj bilaterálneho napätia, sa stal menej horúcim problémom po zmierlivom dialógu čínskeho prezidenta Hu Jintao s taiwanským prezidentom Ma Yingjeouom Obe strany sa zhodujú tiež na spoločnom záujme na zastavení rozširovania jadrových zbraní Severnou Kóreou. Po jadrových a raketových skúškach spoločne pomohli presadiť sankcie na Pyongyang. Kým Peking vyjadril určité obavy z tvrdých opatrení, Washington sa obáva nebezpečenstva nestability a narušenia obchodu zo strany Severnej Kórey v regióne. Aktuálna úspešná diplomatická misia Billa Clintona môže pomôcť k posunu v napätom dialógu.

"Strategický a ekonomický dialóg", ktorý sa začal vo Washingtone, možno považovať za inauguráciu úsilia o zmenu v bilaterálnych vzťahoch od rivality ku kooperácii.

Citát: "Strategický a ekonomický dialóg" USA a Číny, ktorý sa začal vo Washingtone, možno považovať za inauguráciu úsilia o zmenu v bilaterálnych vzťahoch od rivality ku kooperácii.

Michal Rašo

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 13:08