StoryEditor

Už je to iba o odvahe politikov

30.05.2008, 00:00

Správy o nových rekordoch, nie našich športovcov, ale našej dožívajúcej meny, majú vysokú sledovanosť. Niet sa čo čudovať, ide o naše peniaze. Stanovenie konečného konverzného kurzu ovplyvní bohatstvo každého z nás.
Smrteľné kŕče umierajúcej koruny sú možno až prekvapujúco silné. Len od Vianoc sme vďaka silnejúcej korune zbohatli oproti zahraničiu o 7 %. Prudké pohyby na menových trhoch robia vrásky na čelách exportérov a niektorých ekonómov. Straty exportérov sú, samozrejme, realitou, aj keď treba podotknúť, že čistý exportér je skôr výnimkou. Straty na exporte bývajú preto čiastočne kompenzované ziskami z lacnejších dovozov. Mimochodom, vedeli ste, že Slovensko je čistým importérom? V roku 2007 sme doviezli tovary a služby v hodnote o sto miliárd korún vyššej ako bol vývoz.
Argumentovať proti rastúcim mzdovým nákladom je zase dvojsečná zbraň. V eurovom vyjadrení pomerne dramaticky rastúce mzdy totiž predstavujú významný nárast životnej úrovne slovenských zamestnancov a ich pomalý presun z okienka lacná pracovná sila. A o to sa všetci snažíme, či nie? Vyššie mzdy sú nutným vedľajším produktom rastu životnej úrovne a ekonomika nemá inú možnosť, ako sa s tým postupne popasovať.
S prudkým rastom koruny sa často objavuje otázka, či súčasný silný trhový kurz odráža "ekonomickú realitu". Okrem toho, že sa podobne intenzívne posilňuje aj koruna u susedov, treba upozorniť na iný, dôležitejší fenomén. Trhový kurz alebo trhová cena vždy odrážajú realitu prefiltrovanú cez vnímanie tých, čo nakupujú a predávajú. Euro je však politický projekt a nie dobrovoľná spotrebiteľská voľba. Táto "realita" je preto dnes nutne viac politická ako ekonomická.
Zatiaľ sa zdá, že silnej korune chýba opozícia, čo si hráči na trhu veľmi jasne uvedomujú. Riziko zrýchlenej inflácie nebolo len agendou euroskeptikov, ale vo svojich oficiálnych dokumentoch o ňom hovorí aj Európska centrálna banka. A únia určite nechce druhé Slovinsko, kde hneď po zavedení eura inflácia dramaticky poskočila. Opakovanie takéhoto scenára na Slovensku by propagácii eura medzi krajinami, ktoré ešte v eurozóne nie sú, určite nepomohlo.
Jasným signálom, ktorý prišiel z Európskej komisie v noci z 28. na 29. mája 2008, je ďalšie posunutie centrálnej parity z 35,44 na 30,126 koruny za euro. Tento krok odstránil hrozbu intervencie centrálnej banky v okolí "tridsiatky" a otvára nový priestor na dosahovanie ďalších rekordov.
A čo slovenská vláda? Inflácia na titulných stranách novín v predvolebnom roku určite nie je najlepšia forma predvolebnej kampane. Preto tá podpora zo strany premiéra a názorový kotrmelec u guvernéra NBS Ivana Šramka. Silná koruna sa tak pre obe strany, ktoré o konverznom kurze nakoniec rozhodnú, stáva zázračnou pilulkou, ktorá má ak nie odstrániť, tak prinajmenej oddialiť inflačnú horúčku.
Koľko to nakoniec bude? 31? 26,5? Praktických 30,0000? Koruna sa dlhodobo posilňovala. Nebyť eura, tak by tento trend, súdiac podľa rastu hospodárstva a produktivity práce, pravdepodobne pokračoval aj v najbližších rokoch. Euro však raz a navždy možnosť posilňovania koruny odstráni. Túto skutočnosť by mal určite zohľadniť aj konečný konverzný kurz. Na to, či odvaha politikov siaha aj hlbšie pod "tridsiatku", si však musíme ešte mesiac a čosi počkať.

Juraj Karpiš, INESS

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 15:26