StoryEditor

Čo vlastne hovorí Pál Csáky

21.12.2009, 23:00

Nepriateľ, úhlavný nepriateľ a koaličný partner je klasická stupnica politickej rivality - nielen v slovenských pomeroch obohatená o štvrtú škálu, ktorou je bývalý stranícky kolega. Príklady odídencov z HZDS, SDKÚ či KDH sú v poslednom čase opakovane potvrdzované vyjadreniami predsedu SMK Pála Csákyho na adresu bugárovcov, ktorí po vnútrostraníckych sporoch odišli a založili stranu Most-Híd. Je jasné, že bývalí spolustraníci musia oslovovať podobný voličský okruh, čo ich vzťahom neprospieva. Tým skôr, ak ide o viac-menej zúžený elektorát v prípade, ak ide o etnickú stranu. Bugárov Most sa síce snaží prelomiť mantinely maďarskej menšiny na slovenskú stranu a nepočína si iracionálne - vyzdvihnutie Rudolfa Chmela a Ivana Švejnu do vrcholových pozícií je nielen výzvou pre slovenské prostredie, ale aj načieraním do profesijne fundovaných prostredí kultúry a ekonomiky, čo môže Most-Híd z hľadiska programovej ponuky len obohatiť.

Pozostalí v SMK sú všetko možné, len nie trúchliaci, lebo nevynechajú ani jednu šancu na podpichnutie či spochybnenie bugárovcov - či už relativizovaním prieskumov verejnej mienky, ignorovaním rokovaní opozičných strán, na ktorých sa zúčastnia aj zástupcovia Mostu, znevažovaním finančného pozadia Bugárovej strany... Toto všetko patrí k bežnej výbave politického súboja, tobôž, ak ide o existenciálnu voľbu v budúcoročných parlamentných voľbách a percent pre obe strany nie je viac ako 10 - 12 a hrozba podupkávania pred parlamentnými bránami je reálna pre oba subjekty. Uvažovať o predvolebnej spolupráci sa nechystajú najmä v SMK - a drvivá porážka bugárovcov v župných voľbách ich v tom len utvrdila. Protiargumentom je výrazný úspech Gábora Gála v Trnavskom kraji - a dá sa očakávať, že celoslovenská kandidátka s menami Bugára, Gála, Simona, Nagya, Bastrnáka, Chmela a Švejnu môže na voličov zapôsobiť oveľa viac, ako vyplynulo zo župných volieb.

Toto je zrejme dôvodom nervóznych vyhlásení Pála Csákyho, niekedy až priam nevydarených. Je totiž možné, že maďarskú menšinu na Slovensku Csáky osloví predstavou, že "ak v Maďarsku vytvorí vládu Fidesz, tak na zlepšenie slovensko-maďarských vzťahov bude najlepším riešením, keď SMK bude súčasťou vlády, ktorá vznikne po budúcoročných voľbách, pretože má exkluzívne vzťahy s Fideszom a Viktorom Orbánom". Takéto tvrdenie je v slovenských pomeroch jednoducho veľmi hlbokým neporozumením - lebo sa medzi potenciálnymi slovenskými koaličnými stranami diskvalifikuje. Zdá sa teda, že prvým a prioritným, a možno aj jediným cieľom Pála Csákyho je poraziť Bélu Bugára - všetko ostatné je sekundárne. Účasť v koalícii predovšetkým.
Róbert Kotian

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 04:47