StoryEditor

Mýty a fakty o Slovenskej pošte

Analytik inštitútu INESS Juraj Galvánek vo svojom článku (O (ne)efektívnej štátnej pošte, 3. 9.), tvrdí, že "pošta mala od februára minulého roku monopol pri doručovaní tzv. hybridnej pošty...ktorý de facto trvá do dnešného dňa". Toto tvrdenie je na míle vzdialené od pravdy: Rozhodnutie Európskej komisie z októbra 2008 malo okamžitý účinok a popri tom, že bolo na Slovensku implementované viacerými -- okamžitými -- legislatívnymi aktmi, o omyle svedčí aj skutočnosť, že alternatívni operátori naďalej bez akýchkoľvek bariér podnikajú v oblasti doručovania hybridných zásielok.

Druhou chybou je tvrdenie, že "na Slovensku ostali iba dvaja poskytovatelia (hybridnej pošty)...". Podľa oficiálnych údajov Poštového regulačného úradu je dnes u nás registrovaných 23 poštových podnikov, pričom tri pribudli v tomto roku. Všetky majú oprávnenie podnikať aj v oblasti hybridných zásielok. Druhá vec však je, či toto oprávnenie využívajú. Pravdou ostáva, že na našom trhu ponúkajú hybridné zásielky štyri takéto subjekty, dnes už majetkovo združené do jedného silného hráča, ktorý pri svojej veľkosti a investíciách do tlačových a distribučných kapacít predstavuje pre Slovenskú poštu naozaj veľmi serióznu konkurenciu.

Autor sa dotkol aj bulvárom obľúbenej témy odmien manažmentu, pričom hovorí o odmenách za (dobré) hospodárske výsledky z rokov 2007 a 2008. O tom, že po vypuknutí ekonomickej krízy bolo vyplatenie tohtoročných odmien zastavené už vo februári, nepadlo ani slovo.

Napriek hospodárskej kríze pošta dosiahla zisk a výnosy jej klesli o 1,9 %, pričom sektor poštových služieb v tomto období klesol bezmála o šesť percent. Laikovi by sa mohlo zdať, že sa nie je čím chváliť, v skutočnosti sa tým však Slovenská pošta stala jednou z najvýkonnejších poštových správ v Európe. Napríklad Deutsche Post vykázala v druhom štvrťroku pokles výnosov o 17,7 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Pokles výnosov až o 10 % postihol v druhom štvrťroku aj holandskú skupinu TNT a nedarilo sa ani rakúskej pošte, ktorá zaznamenala v prvom polroku medziročný pokles výnosov o 3,6 %.

Škoda, že sa autor pri svojej analýze neopieral viac o fakty, pretože jej výpovedná hodnota je takto veľmi ľahko spochybniteľná.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 06:53