StoryEditor

Socialistov rozpočet netrápi

02.06.2010, 00:00

Štyri roky vlády Roberta Fica potvrdili, že socialisti so štátnymi peniazmi hospodáriť nevedia (s tými vlastnými im to ide o dosť lepšie). Bez problémov totiž dokážu rozhadzovať, na šetrenie už nemajú schopnosti a vôľu. Dôkazom je schodok minuloročného štátneho rozpočtu a fakt, ako za päť mesiacov vyzerá ten tohtoročný.
Na začiatku to pritom nevyzeralo až tak zle. Ministrom financií sa namiesto očakávaného Igora Šulaja, ktorý zastával túto funkciu v tieňovej vláde, stal úspešný podnikateľ Ján Počiatek. Prvý rozpočet zdedil od svojho predchodcu Mikloša a rok 2006 sa skončil so cťou. A tragédiou nebol ani ten nasledujúci. Pribúdali však nové úplatky voličom, ktoré nakoniec vyústili do výraznej neochoty šetriť na čomkoľvek, čo by mohol volič vnímať ako uťahovanie opaskov. To všetko sa dialo bez ohľadu na hospodársku krízu. Premiér skrátka oznámil, že kvôli "americkým špekulantom" sa u nás opasky uťahovať nebudú a basta. Počiatek, výrazne "spacifikovaný" od prevalenia sa jeho pobytu na jachte J&T, už len držal nastolenú líniu. Všetky reči o tom, že sa bude overovať každé minuté euro z hľadiska efektivity, skončili tatam. Peniaze tak veselo tiekli na akože návratné štátne výpožičky pre železničné firmy, do sociálnych podnikov či na iné dotácie.

Výsledkom je štátny rozpočet na rok 2010, ktorý nevyzerá dobre ani len na papieri. A v praxi je to ešte horšie. Vláda sa skrátka rozhodla, že do volieb minie, čo sa dá a problémy bude riešiť potom. Prípadne sa o to postará už niekto iný.

Tomu, že schodok skončí na plánovanej úrovni 5,5 percenta HDP, už nemôžu veriť ani na samotnom ministerstve financií. Počiatek a jeho ľudia, nech rozprávajú čokoľvek, nie sú padnutí na hlavu. Oni len dúfajú, že väčšine voličov je rozpočet ukradnutý, a to im do volieb stačí.
Lukáš Pardupský

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 07:20