StoryEditor

Koláč s menom sociálne služby

29.12.2011, 23:00

Novela zákona o sociálnych službách zlepší financovanie zariadení pre seniorov alebo pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím. Je to nevyhnutnosť, pretože dopyt po starostlivosti bude stále rásť, no koláč s menom sociálne služby je malý a zároveň drahý. Jeho delenie ľuďom musí byť spravodlivejšie a naplnené pravým zmyslom slov sociálna solidarita. Aby sa z neho ušlo každému, kto je naň skutočne odkázaný. Dnes je výška poplatku za pobyt v obecnom zariadení pre seniorov približne vo výške 20 až 30 percent nákladov. Náklady týchto zariadení sa pohybujú okolo 600 až 800 eur na jedno miesto mesačne. Klient zaplatí poplatok 150 až 250 eur a zostatok hradí zo svojho rozpočtu samospráva. Nečudo potom, že samosprávy sa sťažujú na nedostatok financií, že zariadení je málo, že tisíce ľudí čakajú na svoje miesto v poradovníkoch a že neverejní poskytovatelia (cirkvi, neziskové organizácie) sa sťažujú na diskrimináciu a niektorí dokonca zatvárajú svoje zariadenia.

Jedným z najschodnejších riešení je v zákone stanovená povinnosť samospráv ustanoviť výšku poplatkov v zariadeniach verejných poskytovateľov (obce, VÚC) najmenej vo výške 50 percent oprávnených nákladov. Áno, časť klientov s lepšími dôchodkami tak bude musieť platiť viac. Avšak zariadenia získajú viac zdrojov, samosprávy budú môcť podporiť viac služieb a spravodlivo prispievať na pobyt občanom aj v zariadeniach neverejných poskytovateľov. Budú sa môcť uvoľniť zdroje na nedostatkové opatrovateľské služby poskytované v domácom prostredí. Teda k sociálnym službám sa dostane viac občanov ako dnes. A o to ide. Zvýšenie poplatkov sa pritom nedotkne dôchodcov s nízkymi penziami, a to vďaka zachovaniu ochrany príjmu: dôchodcovi musí po zaplatení poplatku zostať z dôchodku suma 38 eur. Nie je to tak málo, ako sa na prvý pohľad zdá, pretože takýto občan má v zariadení všetko zabezpečené. Ak napríklad doteraz bol poplatok v zariadení pre seniorov 250 eur a ten sa zvýši na 350 eur, dôchodca s príjmom 270 eur bude platiť tak ako doteraz 232 eur. V žiadnom prípade sa nestane, že by ho zo zariadenia poslali preč, lebo nemá na vyššiu úhradu. A k zlepšeniu financovania prispeje aj v zákone stanovený príspevok štátu, čo doteraz nebolo.

Autor je minister práce, sociálnych vecí a rodiny

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 14:33