StoryEditor

Na trhoch je ticho pred búrkou

20.08.2012, 00:00

Kým si politici užívajú zaslúžené dovolenky, pomaly sa začínajú dohovárať ďalšie rokovania, ako posunúť vývoj v eurozóne dopredu. Volatilita na trhoch je veľmi nízka, denné výkyvy nepresahujú 1 percento, čo je vo veľkom kontraste k týždňom predchádzajúcim tie augustové. Posledné dni by sa bez preháňania dali pomenovať ako „ticho pred búrkou“.

Najvýznamnejším okamihom uplynulého týždňa bolo zverejnenie nemeckého HDP za 2. štvrťrok. Medzikvartálny rast dosiahol 0,3 percenta pri očakávanom raste 0,2, čo je pri nie príliš pozitívnych makroekonomických správach z posledných týždňov vítané oživenie. Zverejnenie nemeckého HDP dostalo v utorok európske trhy do takmer jednopercentného rastu, v stredu však o časť ziskov indexy prišli.

Ďalší významnejší pohyb nastal vo štvrtok po tom, čo sa nemecká kancelárka Angela Merkelová vrátila z dovolenky a po oficiálnej návšteve Kanady vyjadrila podporu šéfovi ECB Draghimu pri jeho snahe o záchranu eurozóny. Jej výrok, že „Nemecko je v zhode s prístupom ECB“, dodal trhom silu vzrásť takmer o 1 percento. Merkelová však podmieňuje nákupy bondov záväzkom dotknutých krajín na úspory a reformy, čo je jej dlhodobý postoj a jeho presadenie sa môže ukázať ako náročná úloha, pravdepodobne sprevádzaná značnými ústupkami. V každom prípade bude mať Merkelová v najbližších dňoch a týždňoch naponáhlo. Už 22. augusta sa stretne s gréckym premiérom Samarasom, 23. s francúzskym prezidentom Hollandom a 29. s talianskym premiérom Montim. Kolotoč schôdzok sa teda roztáča a podľa môjho názoru sa tento rok už nezastaví.

Bilaterálne a multilaterálne rokovania budú predchádzať dôležitému zasadnutiu ECB, ktoré sa bude konať 6. septembra. V septembri budú trhy netrpezlivo očakávať aj rozhodnutie menového výboru americkej centrálnej banky. Špekulácie o týchto stretnutiach budú nadobúdať na dôležitosti, pretože sa od nich očakáva výrazný posun v riešení európskej dlhovej krízy (ECB) a podpore spomaľujúcej americkej ekonomiky (Fed).

Pokiaľ ide o stimuly na pomoc ekonomike, v minulom týždni hrala prím Čína, respektíve jej premiér Wen. Jeho vyhlásenie, že „klesajúca inflácia dáva priestor na uvoľnenie menovej politiky“, trhy už veľmi neprekvapilo, ale rozhodne zvyšuje očakávanie, že Čína ekonomike skutočne pomôže. Premiér Wen tiež naznačil, ktoré podporné kroky možno očakávať, a to zníženie sadzieb povinných minimálnych rezerv a zníženie sadzieb a pokles korporátnych daní. Spomaľujúca čínska ekonomika nutne potrebuje zásah centrálnej vlády a momentálne sa zdá, že ten je iba otázkou času. Ako naznačil čínsky premiér, možností (na rozdiel od Európy a USA) má Čína veľa.

Medzi najcitovanejšie tituly v uplynulom týždni sa jednoznačne zaradil Facebook. Pre časť akcionárov tejto firmy vo štvrtok skončil tzv. lock-up period, čo znamená, že už mohli začať obchodovať s akciami Facebooku na burze. Ide o tých akcionárov, ktorí podiely nadobudli najskôr, napríklad firmy Goldman Sachs a DST Global, najväčší privátny investor Accel Partners či Microsoft. Na trh sa dostali aj akcie vysokých členov manažmentu Facebooku, napríklad Sheryl Sandbergovej (číslo 2 v hierarchii firmy) a Davida Ebersmana (finančný riaditeľ). Táto očakávaná udalosť vyvolávala v investoroch obavy, že nastane veľký previs ponuky nad dopytom. Tieto obavy sa do istej miery ukázali ako opodstatnené, pretože titul stratil viac ako 6,3 percenta, prelomil psychologickú hranicu 20 a prvý deň obchodovania po lock-upe skončil na cene 19,87 dolára.

V budúcom týždni okrem spomínaných stretnutí európskych politikov bude dôležité stredajšie zverejnenie zápisnice zo zasadnutia menového výboru Fedu. Očakávam narastajúcu volatilitu a riziko korekcie trhov, ktoré sú tesne pod tohtoročnými maximami.

Tomáš Menčík, analytik CYRRUS, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
21. september 2024 18:57