StoryEditor

Námorník na koni

08.08.2012, 00:00

Námorník na koni je presne ten typ knihy, ktorú som nevedel odložiť. Menej som jedol, menej som spal a hltal stranu za stranou. Dobrá kniha vie vyvolať rodinnú krízu. Stávam sa jej súčasťou a normálny svet prestáva pre mňa existovať.

Môj hrdina sa nikdy vo svojom živote nestretol so svojím otcom. Pritom je dnes zrejmé, že talent na písanie zdedil práve po ňom. Jack prežil detstvo v chronickej chudobe. Už ako chlapec však hltal knihy, čítal v posteli, pri jedle, na ceste do školy, cez prestávky, keď sa ostatní chlapci hrali. Okrem kníh bolo druhou jeho najväčšou láskou more. Keď mal pätnásť rokov, skoro sa upil na smrť a pred utopením ho zachránila šťastná okolnosť. Bol pirát, policajt, žobrák, tulák, zavretý vo väzení, ospevovaný v médiách, zatracovaný, obdivovaný, nenávidený.

Cesta za jeho fenomenálnym úspechom sa podobá príbehom najúspešnejších ľudí z rôznych oblastí ľudskej činnosti. Pozoruhodné na jeho príbehu je to, že si uvedomil nutnosť vzdelávať sa, aby mohol pracovať mozgom namiesto ľahko nahraditeľných rúk. Dokázal sa dostať na univerzitu, kde hltal knihu za knihou. Každý deň sa vlastne pripravoval na svoju budúcu úspešnú kariéru spisovateľa. Robil to cielene, vytrvalo, na základe intuície a svojej viery v seba.

Pri svojej ceste počas zlatej horúčky čítal knihy, robil si poznámky o Aljaške, zapisoval si vypočuté príbehy, debaty, do ktorých sa zapojil, netradičné filozofické názory a povahové vlastnosti mužov. Zbieral svojich 10 000 hodín tréningu. Túžil po tom, aby sa z neho stal spisovateľ. Túžil po tom tak, ako každý úspešný človek túži naplniť svoje poslanie a činnosť, ktorej sa má venovať. To sa dá ťažko naučiť, to majú výnimoční dané.

Jack sa rozhodol neprijať stabilné zamestnanie na pošte, ale tvrdohlavo ísť za svojim snom. Začal ešte viac študovať, čítať, odpozerával štýly najlepších autorov, porovnával vydané poviedky so svojimi, denne písal 1 500 slov a posielal svoje poviedky na všetky strany. Spával päť hodín denne a veľmi tvrdo pracoval na dosiahnutí svojho sna. Pevne veril, že drinou sa dajú dosiahnuť zázraky, o akých sa viere ani nesníva.

Po deviatich mesiacoch písania, vo veku 23 rokov, mu vyšli poviedky v piatich časopisoch naraz. A od tohto okamihu je kniha Irvinga Stonea plná živých obrazov neuveriteľného života Jacka Londona. Námorník na koni je kniha, ktorá mi dala inšpiráciu na ceste za veľkými snami.

Autor pôsobí vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
30. apríl 2024 12:46