StoryEditor

Katyň ako nový začiatok

20.04.2010, 00:00

Povraždenie poľských dôstojníkov v Katyni v r. 1940 sa stalo akoby symbolom nezmieriteľnosti poľsko-ruských vzťahov. Predtým bolo v každom storočí niečo. V r. 1610 - 1612 Poliaci obsadili Moskvu. Koncom nasledujúceho storočia si Rusko spolu s Rakúskom a Pruskom rozdelilo Poľsko. V 19. storočí boli dve krvavé povstania Poliakov proti Rusku. V 20. storočí najskôr Poliaci vyhrali sovietsko-poľskú vojnu v r. 1920 a potom bola Katyň. Poľsko-ruské vzťahy sa netýkajú iba Rusov a Poliakov. V r. 1938, pred mníchovskou konferenciou, Poľsko nesúhlasilo s prechodom sovietskej armády cez poľské územie na pomoc Československu. Ani v r. 1939 Poľsko nesúhlasilo s prechodom sovietskej armády cez Poľsko na prípadný koordinovaný útok na Nemecko spolu s Anglickom a Francúzskom. Kým sa nezlepšia poľsko-ruské vzťahy, Európa nemôže siahať od Atlantiku po Ural. Akoby Katyň bol absolútnym dnom, od ktorého to môže ísť už len hore. Pri príležitosti výročia masakry v Katyni vystúpili ruský predseda vlády Vladimir Putin a poľský predseda vlády Donald Tusk. Predniesli prejavy, ktoré boli navzájom prijateľné. A potom prišla smrť poľského prezidenta a celého jeho sprievodu. Rusko zareagovalo najlepšie, ako len mohlo. Ruský prezident Medvedev vyslovil v televízii sústrasť bratskému poľskému národu. V Rusku vyhlásili jeden deň štátny smútok. Ruskí a poľskí experti spoločne vyšetrujú príčiny katastrofy lietadla. Na pohreb prezidenta Kaczynského prišiel do Poľska aj ruský prezident Dmitrij Medvedev. Anketa vo varšavských uliciach ukázala, ako sú Poliaci milo prekvapení reakciou Ruska na smrť ich prezidenta.
Jedna lastovička nerobí leto. Udalosti okolo Katyne ukázali, ako Rusku záleží na zlepšení vzťahov s Poľskom. Ak bude proces rusko-poľského zbližovania pokračovať, začne platiť pozorovanie, že Katyň spojila Európu.

Autor je advokát a bývalý predseda vlády

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 18:12