StoryEditor

Eurozóna je klietkou pre masochistov

19.10.2012, 00:00

Varovanie znie, že svetové hospodárstvo je slabé a môže ešte zoslabnúť, ak sa správne nezareaguje. Povzbudenie je nádej, že posilnenie je možné, ak budú kompetentní konať. Medzinárodný menový fond má právo konzultovať, povzbudzovať a varovať. Takúto úlohu pripísal britským kráľom v devätnástom storočí významný ekonomický novinár Walter Bagehot. Ja som túto rolu priradil fondu v roku 2011. Na výročnom zasadnutí v Tokiu ju fond do bodky naplnil. Podstatné je, čo s povzbudením urobia najdôležitejší členovia USA a Nemecko.

Spomalený rast
Fond varoval: "Obnova pokračuje, ale sa zoslabila. V rozvinutých krajinách je rast príliš nízky, aby výraznejšie ovplyvnil nezamestnanosť. A v hlavných rozvíjajúcich sa ekonomikách, kde bol voľakedy rýchly, sa spomalil." Fond zrevidoval nadol predpoveď ekonomického rastu najrozvinutejších ekonomík z aprílových dvoch na súčasných 1,5 percenta. Pre rozvíjajúce sa zo šiestich na 5,6 percenta. Eurozónu čaká rast 0,2 percenta na budúci rok a tento -0,4 percenta. Eurozóna je klietka pre masochistov.
Nie je tajomstvom, prečo sa rast spomaľuje: pre rozpočtové sprísnenie, slabý finančný systém a mocnú neistotu. Táto jedovatá kombinácia je výnimočne hrozivá v eurozóne, kde krajiny orientujúce sa na export trpia spomaľujúcimi sa ekonomikami veľkých obchodných partnerov. Kumulatívny kapitálový odlev z okrajových krajín eurozóny predstavuje viac ako 10 percent HDP. Bez podpory Európskej centrálnej banky by museli zaviesť riadenie kurzu. Alebo by museli opustiť eurozónu. Hrozba rozpadu trvá: je ťažké urobiť z masochizmu dôveryhodnú stratégiu.

Optimizmus žije
Tieto ubíjajúce predpovede vytvárajú dva možné optimistické predpoklady. Po prvé, USA sa vyhnú rozpočtovému útesu. Ak nie, príde sprísnenie o štyri percentá HDP. Múdri vedia, že to bude znamenať hlbokú recesiu a otvorenú defláciu. Môžu byť americkí zákonodarcovia takí hlúpi? Predpokladám, že nie.

Druhý optimistický predpoklad je, že európski tvorcovia politík urobia ďalšie kroky na zrýchlenie úprav na národnej úrovni a integrácie v eurozóne. Potom sa postupne zlepší dôveryhodnosť politík. Budú Európania efektívni? Nie je to jasné, hoci nedávno boli o niečo rozhodnejší.

Toľko k varovaniam. A čo povzbudenia? MMF tvrdí, že rozpočtové multiplikátory sú podstatne vyššie ako počas veľkej hospodárskej krízy. Dnes sa totiž používajú keynesiánske podmienky úrokov blízko nuly a obmedzenia na úvery. Preto sú multiplikátory v rozsahu od 0,9 do 1,7, a nie v bežnom predpoklade okolo 0,5. To znamená, že sprísnenie o päť percent HDP -- aké sa približne po cyklickom očistení očakáva pre Španielsko v rokoch 2009 až 2013, by znížilo HDP medzi piatimi až deviatimi percentami, ak sa iné veci nezmenia. Ak by to bola pravda, rozpočtový deficit sa nezlepší, keďže príjmy klesnú a výdavky vzrastú.

Prirýchle rozpočtové sprísnenie je obrovsky škodlivé. V citlivom svete by zákonodarcovia z krátkodobého pohľadu mali použiť silnú rozpočtovú podporu a obrovské úsilie na ozdravenie nadmerne zadlženého súkromného sektora. Taktiež by sa mali sústrediť na štrukturálnu konsolidáciu z dlhodobého hľadiska. Mali by aj nastaviť rozpočtové ciele v štrukturálnom, a nie nominálnom poňatí.

Úlohy pre euro
Aké povzbudenie MMF ponúka? Pre USA to je predídenie rozpočtovému útesu, plán krátkodobej rozpočtovej podpory a štrukturálne rozpočtové zlepšenie. To by mohlo priniesť silný rast, keďže realitný trh sa stabilizoval, oddlženie súkromného sektora prebieha a Fed sľúbil trvalú podporu obnove.
Pre eurozónu vidím tri úlohy. Treba pokračovať v dlhodobých reformách, z ktorých je najdôležitejšia banková únia. Je potrebné odstrihnúť prepojenie medzi slabými vládami a bankami.

Druhým krokom je skoré vytvorenie programu pre Španielsko. Potom by Európska centrálna banka mohla využiť svoju politiku priamych menových transakcií na zníženie jeho štátneho dlhu k trom percentám. V súčasnosti akoby Nemecko robilo zo Španielska rukojemníka pre pokrok s Gréckom. To je zlý prístup. Eurozóna bude schopná vyriešiť Grécko, len ak posilní obranu v iných dôležitých krajinách. V Grécku je aj tak potrebné ďalšie kolo reštrukturalizácie. Menový fond by nemal prísť s novým programom pre Grécko, ktorý by neprinášal udržateľný dlhový profil. Bez neho sa súkromné investície neobjavia.
MMF musí varovať a povzbudzovať. Zodpovednosť je na pleciach mocných. Tak nech konajú.

Martin Wolf

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
07. máj 2024 13:05