StoryEditor

Na ťahu sú centrálni bankári

03.09.2012, 00:00

Na akciových trhoch sa už niekoľko týždňov vyskytuje osobitný jav. Svetová ekonomika klesá, spomaľujú všetky kľúčové krajiny, európska dlhová kríza stále neberie konca, ale akciové trhy v USA sú na najvyšších hodnotách od roku 2009 a európske trhy sú len mierne pod maximami z minulého roka. Aké sú dôvody tohto na prvý pohľad iracionálneho konania investorov a čo možno očakávať do najbližších týždňov?

Hlavným dôvodom, prečo sú akciové trhy na veľmi vysokých úrovniach, je očakávanie. Čiže, fundament ekonomiky sa zhoršuje, avšak centrálne banky zvyšujú očakávania, že pristúpia k masívnej podpore jednotlivých ekonomík a vyvedú tak svet z krízy. V uplynulom týždni boli zraky všetkých investorov a analytikov nasmerované na Európu a USA. V Európe neustále prebiehajú stretnutia pred blížiacim sa zasadnutím európskej centrálnej banky, ktoré sa ukutoční 6. septembra. Minulý víkend sa stretli francúzsky prezident Hollande a grécky premiér Samaras, v pondelok potom Hollande s nemeckým ministrom financií Schaeublem. Týmto stretnutiam predchádzali stretnutia Merkelovej a Samarasa a tiež Samarasa a Hollanda. Práve kvôli týmto schôdzkam je očakávanie ohľadom štvrtkového zasadnutia Európskej centrálnej banky nastavené veľmi vysoko, ale po sklamaní z minulého zasadnutia treba optimizmus mierniť.

Úrokové sadzby ohrozených krajín sú síce stále vysoko, ale nie natoľko, aby musela Európska centrálna banka neodkladne konať. Španielsko ani Taliansko stále nepožiadali o celkový bailout a situácia v Grécku sa nerozrieši skôr, než Trojka (Medzinárodný menový fond , ECB, Európska komisia) vydá v septembri správu o plnení úsporných opatrení v Grécku. Podľa môjho názoru je pravdepodobnosť výrazného posunu ohľadom situácie v eurozóne na zasadnutí ECB aj napriek vysokým čakávaniam pomerne nízka.

Ekonomická situácia v USA má tiež ďaleko k pokoju. Tamojšia ekonomika vykázala v druhom štvrťroku rast o 1,7 percenta, čo síce bolo v súlade s očakávaniami ekonómov a analytikov, ale aj tak to dodalo trhom rastový impulz. Dôvodom je hlavne fakt, že rastie počet ekonomík, ktoré sa dostávajú do recesie. Od toho majú USA podľa zverejnených ukazovateľov (zatiaľ) ďaleko. To ostatne potvrdzuje vo štvrtok vydaná Béžová kniha, ktorá tentoraz popisovala vývoj ekonomickej situácie v USA v júli a v prvej polovici augusta. Béžová kniha potvrdila, že americká ekonomika rastie pomaly, ale isto. Na druhej strane nie je jej stav natoľko dobrý, aby sa výrazne zlepšovala nezamestnanosť, ktorá je pre americkú centrálnu banku jedným z dvoch kľúčových ukazovateľov. A vzhľadom na to, že druhý kľúčový ukazovateľ inflácie je síce nad cielenými dvoma percentami, ale stále v bezpečnom pásme, očakávania, že Fed na svojom zasadnutí v polovici septembra podporí ekonomiku ďalšími dodatočnými stimulmi, sú veľké.

Očakávanie ďalej narástlo v piatok, kedy sa konalo už tradičné sympózium americkej centrálnej banky v Jackson Hole, kde guvernér centrálnej banky Ben Bernanke opäť potvrdil, že je pripravený uskutočniť tretie kolo kvantitatívneho uvoľnenia, ak sa situácia výrazne nezlepší. A ona sa naozaj veľmi nelepší. Na sympóziu v Jackson Hole bola zaujímavá ešte jedna zdanlivo bezvýznamná vec. Nedorazila tam nemecká kancelárka Merkelová, ani šéf ECB Draghi. To ďalej prispelo k lepšej nálade v Európe v očakávaní, že európski politici sú veľmi zaneprázdnení hľadaním východiska z európskej dlhovej krízy.

Ale späť k USA. Aj tam treba pozitívnu náladu pred zasadnutím centrálnej banky mierniť. Podobné reči, ako mal Bernanke v Jackson Hole, počúvame už niekoľko týždňov, ak nie mesiacov. A za posledných pár mesiacov sa situácia v USA nijako výrazne nezhoršila. Je teda možné, že na ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľnenia si investori budú musieť ešte počkať.
Tomáš Menčík, analytik spoločnosti Cyrrus

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
21. september 2024 19:35