StoryEditor

Uveriť Matovičovi

10.01.2015, 14:46

Už to vyzeralo, že mýtus o predčasných voľbách, ktorý na odpútanie diskusie vypustilo oddelenie propagandy na Súmračnej ulici, definitívne odznel, keď sa ho opäť chytil Igor Matovič a cez agentúry varuje pred údajným trikom Smeru, ako si na ďalšie roky udržať miesto pri válove. V skratke: Smer s klesajúcimi preferenciami vraj chce zaskočiť na atómy rozsypanú pravicu, skôr ako sa stihne lepiť dohromady a pod zámienkou budúcoročného predsedníctva v únii vyvolať na jeseň predčasné voľby. 

No. Tento nezmysel sa internetom šíri už mesiace a nemožno mu uprieť istú mocenskú logiku. Politickú logiku však nemá žiadnu, pretože nepočíta s náladami voličov, čo je v parlamentnej demokracii pomerne dôležitý faktor. Jasnejšie povedané: vzdať sa jednofarebnej vlády kvôli (hoci iste mimoriadne náročnej) formálnej administratívnej povinnosti je nezmysel, ktorý sa voličom jednoducho nedá vysvetliť.


Prečítajte si aj: Fico bude chcieť predčasné voľby, vyhlásil Matovič


Podobne ako keď niekto hlasuje za pád vlastnej vlády, však, pán Richard Zachránili-sme-voličom-tristo-miliárd-eur. Robert Fico sa naposledy pokúsil podraziť vlastných voličov chystaným útekom do prezidentského paláca. Odmenili sa mu fiaskom, keď ho zotrel Kiska, ktorého si mal podľa smeráckej propagandy natrieť na chlieb. 

Netreba tiež zabudnúť na to, že vyvolanie predčasných volieb nie je na Slovensku jednoduché, treba naň v parlamente nájsť deväťdesiat hlasov a Smer si ich sám neodhlasuje. Stačí si položiť otázku, čo je pre Smer jednoduchšie: Kúpiť si časť opozície na schválenie predčasných volieb, mesiace viesť náročnú vysvetľovaciu kampaň, prečo položili vládu – alebo si tých pár hlasov kúpiť po voľbách 2016 a opäť zostavil vládu? 

Hoci si o Matovičovom profile môžeme myslieť všeličo (veď si aj myslíme), je zjavné, že základný politický inštinkt má, preto všetko uvedené vie aj on. Hrozbu predčasných volieb spomína z jediného dôvodu: Aby posilnil tlak na atómy „nie-tradičnej pravice“ k integrácii. A kde by sa už mohli také atómy usídliť, ak nie v jeho širokospektrálnom hnutí s otvorenou kandidátkou, ktoré riadi ako eseročku a o všetkom v ňom rozhoduje on sám? 

Ak sa nájde niekto politicky naivnejší ako Vladimír Palko s Petrom Zajacom a na túto hru prikývne, nezaslúži si iné, len aby sa na ňom Matovič vybúril svojou obľúbenou praktikou –hĺbkovou penetráciou detektorom lži.

01 - Modified: 2007-02-12 10:20:00 - Feat.: 0 - Title: Viac ako tretina áut v Česku je starších ako 15 rokov
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 04:58