StoryEditor

Euroval nie je všeliek, ale súčasť boja s krízou

22.10.2013, 00:03

Prínos eurovalu pre Slovensko bol v poslednom čase témou viacerých komentárov, najmä v súvislosti s druhým výročím pádu vlády Ivety Radičovej, keď sa spojilo hlasovanie o zvýšení eurovalu s dôverou jej kabinetu. Mnohí si pritom kladú otázku o účinnosti eurovalu pre krajiny najviac postihnuté krízou, pre ich ekonomické zotavenie a pokles dlhu.

Euroval sám osebe nie je všeliek, ale bol a je dôležitou súčasťou boja proti kríze. Spolu s ďalšími zásadnými opatreniami, ako zlepšenie rozpočtového dohľadu, zlepšenie koordinácie ekonomických politík, posilnenie spoločnej finančnej regulácie a dohľadu, prispel k výraznej stabilizácii situácie v eurozóne. Už sa nehovorí o páde eura ani o vystúpení krajín z eurozóny.

Naopak, viaceré krajiny zapojené do programu makroekonomických úprav sa pripravujú na vystúpenie z neho. Írsko a Španielsko ukončia svoje programy v najbližších mesiacoch. Obe krajiny výrazne reštrukturalizovali finančný sektor a znížili deficit, čo viedlo k obnove dôvery investorov a zlepšeniu ich ekonomických vyhliadok. Portugalský program by sa mal skončiť na jar 2014. To svedčí o tom, že európsky spôsob záchrany funguje.

Hospodárske vyhliadky sa v eurozóne zlepšili – obnovuje sa hospodársky rast, narástol export a klesli výnosy z dlhopisov mnohých krajín. Nezamestnanosť je stále vysoká, ale už prestáva rásť. Rovnako eurozóna je vďaka rozsiahlemu fiškálnemu úsiliu na dobrej ceste, aby sa jej deficit verejných financií dostal pod hranicu troch percent. Európska únia sa stáva odolnejšou proti otrasom zvonka, konkurencieschopnejšou na svetových trhoch a atraktívnejšou pre medzinárodných investorov.

Každý z nástrojov na boj proti kríze vrátane eurovalu má svoje miesto a prispieva k zlepšeniu situácie. Európska centrálna banka môže napríklad intervenovať len v prípade krajín, ktoré sú zapojené do programu makroekonomických úprav. Prostredníctvom tohto programu majú krajiny prístup k pôžičkám za zvýhodnené úrokové sadzby. Avšak podmienkou je fiškálna konsolidácia a štrukturálne reformy. Táto schéma by mala viesť v strednodobom horizonte nielen k zníženiu deficitu, ale aj celkového zadlženia.

Čo konkrétne euroval prináša? Euroval je spolu s ďalšími opatreniami zárukou stability eurozóny, ktorej sme súčasťou a z ktorej čerpáme výhody. Vďaka väčšej stabilite v eurozóne si aj Slovensko požičiava za historicky najnižšie úroky (2,76 percenta v septembri). Podľa vyjadrenia ministra financií Petra Kažimíra Slovensko zaplatilo „o 200 miliónov eur menej na obsluhe štátneho dlhu vďaka veľmi nízkym úrokom, vďaka ktorým sa financujeme v posledných mesiacoch na finančných trhoch“.

To, že krízou najviac postihnuté krajiny nekrachujú, ale vracajú sa naspäť k normálnemu fungovaniu, má vplyv na hospodársku situáciu v celej eurozóne a únii. Kolaps eurozóny by totiž zasiahol celé fungovanie Európskej únie, na ktorej solidaritu sa tak často spoliehame. Len na ilustráciu, za obdobie siedmich rokov od roku 2007 do 2013 je pre Slovensko vyčlenených okolo 11,5 miliardy eur zo štrukturálnych fondov a ďalšie dve miliardy na rozvoj vidieka. A v nasledujúcom období 2014 až 2020 bude celková suma určená pre Slovensko ešte vyššia.

Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 01:35