StoryEditor

Rozpočet únie je naklonený slovenským firmám

02.12.2013, 00:59
Aktuálna téma

Európsky rozpočet na roky 2014 až 2020 je kompromisom rôznorodých pozícií. Od návrhov na radikálne zníženie až po podstatné zvýšenie. Konečná dohoda priniesla mierne nižší rozpočet v porovnaní so súčasným obdobím a viaceré zmeny v štruktúre. Slovenska sa zníženie prostriedkov nedotkne, naopak, je preň vyhradených podstatne viac financií ako v tomto sa končiacom období. Ide o životne dôležitý zdroj verejných financií, ktorý pomôže tisíckam firiem.

Komisia navrhla vyšší rozpočet viac orientovaný na prorastové opatrenia a zvýšenie konkurencieschopnosti. Aj napriek škrtom obsahuje konečná verzia viaceré pozitíva a nové iniciatívy. Prináša viac investícií do vedy, ktoré budú lepšie prepojené s praxou. Podstatná časť prostriedkov bude smerovať práve do podpory inovácií v podnikoch. Mladí podnikatelia môžu ešte viac využívať možnosti vzdelávacieho programu Erasmus. Vytváraniu pracovných miest pomôže Iniciatíva zamestnanosti mladých.

Špeciálne pre malé a stredné podniky bol vytvorený program COSME, ktorý im uľahčí vstup na európske a svetové trhy a poskytne lepší prístup k financovaniu prostredníctvom úverových záruk a rizikového kapitálu. Pomôže približne 330 tisícom malých a stredných podnikov získať pôžičku. Podporí aj začínajúcich podnikateľov a poskytne špeciálne asistentské služby tým, ktorí majú ťažkosti pri založení podniku.

Nové podnikateľské príležitosti prináša aj nástroj na Spájanie Európy, ktorý je určený na dobudovanie celoeurópskych energetických a dopravných sietí, ako aj na podporu ICT. Pre Slovensko je to hlavne možnosť získať spolufinancovanie na zabezpečenie lepších energetických prepojení so susednými krajinami a zvýšenie energetickej bezpečnosti.

Hlavnou pomocou sú však prostriedky osobitne vyčlenené pre Slovensko. Európsky rozpočet nám prináša viac možností na investície do regiónov, viac pre poľnohospodárov a zjednodušenie podmienok na využívanie fondov. Celkový finančný balík je obrovský. Len na kohéznu politiku pôjde zhruba 14 miliárd a na poľnohospodárstvo približne 4,6 miliardy. To je výrazne viac ako ročný slovenský rozpočet.

Slovensko a Európska komisia práve teraz finalizujú rokovania o Partnerskej dohode, ktorá nastaví hlavné priority na využívanie eurofondov na roky 2014 až 2020. Komisia navrhla sústrediť sa na päť kľúčových oblastí: podnikateľské prostredie priaznivé pre inovácie, budovanie infraštruktúry, rozvoj ľudského potenciálu, lepšie využívanie zdrojov a skvalitnenie verejnej správy.

Práve kvalita podnikateľského prostredia je rozhodujúca pre ďalší rozvoj Slovenska. Máme otvorenú ekonomiku založenú na priemysle a exporte do krajín EÚ. Jej produktivita sa po vstupe do únie zvýšila aj pomocou transferu technológií zo zahraničia. Na jej ďalšie zvýšenie Slovensko potrebuje kvalitný výskum, posilnenie inovačného potenciálu a lepšie prepojenie vedeckých inštitúcií a univerzít s podnikateľským sektorom. Mimoriadne dôležitá je lepšia podpora malých a stredných podnikov. Účinnosť európskych prostriedkov môže znásobiť aj využívanie návratných finančných zdrojov. Tým sa dá lepšie pomôcť podnikom, ktoré majú problémy získať pôžičku.

Kvalita podnikateľského prostredia závisí tiež od fungovanie verejnej správy. Osožné budú investície do jej elektronizácie, zlepšenia riadenia ľudských zdrojov a celého právneho systému.

Hoci sme ešte nevyčerpali ani polovicu pridelených prostriedkov na súčasné obdobie, ich hmatateľný prínos jasne vidieť po celom Slovensku: nové cesty, modernizované železnice, protipovodňové opatrenia, zrekonštruované školy a nemocnice. Európske financie pomohli aj mnohým podnikateľom a vďaka nim boli vytvorené nové pracovné miesta.

Nový európsky rozpočet prináša Slovensku príležitosť, ktorá by sa nemala premárniť. Teraz je správny čas nastaviť celý systém tak, aby sa zlepšilo tempo využívania prostriedkov, proces sa zjednodušil a zvýšila sa jeho efektívnosť. Pomôže to celému Slovensku vrátane podnikateľského sektora.

Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 09:10