StoryEditor

Úvery idú na dračku

02.09.2013, 00:00

Slovenský bankový sektor evidoval na konci 1. polroka 2013 stav úverov pre obyvateľstvo na úrovni 18,61 miliardy eur. Medziročne prišlo k jeho nárastu o vyše 10 percent. V závere prvého polroka dlhovali Slováci bankám vo forme spotrebných úverov 2,63 miliardy, čomu zodpovedal medziročný nárast o 13,2 percenta. Stav úverov na bývanie sa vyšplhal na 13,98 miliardy a medziročne prišlo k jeho nárastu o 11,9 percenta. Na každého obyvateľa tak aktuálne pripadá úverová suma vo výške 3 439 eur.

Niet žiadnych pochýb o tom, že počas prvého polroka išli úvery, takpovediac, "na dračku". Banky totiž požičali počas prvých 6 mesiacov tohto roka obyvateľstvu vo forme nových úverov až 3,04 miliardy. Medziročne prišlo k nárastu novoposkytnutých úverov až o 23,3 percenta. Vo forme nových spotrebných úverov požičali banky retailovým klientom 0,71 miliardy, čo bolo medziročne viac o vyše 17 percent. Vo forme nových úverov na bývanie poskytli bankové domy obyvateľstvu 2,20 miliardy a tento objem bol vyšší ako vlani o takmer 27 percent.

Bývanie je najčastejším dôvodom, prečo do banky ideme a požiadame o úver. V prípade úverov na bývanie ide zväčša o kúpu alebo väčšiu rekonštrukciu bývania. Po spotrebných úveroch zase siahame kvôli drobnejším úpravám bytov či domov alebo pre nákup zariadenia a spotrebičov. Po novom úvere však siahame aj preto, aby sme si ním výhodne refinancovali nejaký iný už existujúci dlh, prípadne aby sme si jeho prostredníctvom spojili viac úverov do jedného prehľadnejšieho.

Slováci majú v bankách čoraz viac peňazí uložených, ako z nich požičaných. Hoci dnešný stav úverov obyvateľstva je asi šestnásťnásobne vyšší ako na začiatku milénia, stav vkladov obyvateľstva v bankách aj naďalej prevyšuje stav úverov. Na 100 eur v banke obyvateľom vložených pripadá 73 eur z banky klientom požičaných.

Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 23:07