vlakPavol Funtál
StoryEditor

Peter Tkačenko: Politické vláčiky

17.01.2017, 23:00

Vzájomné doťahovanie sa RegioJetu, ŽSR a ZSSK o tom, kto najviac škodí cestujúcim, by bolo aj zábavné... keby jeho obeťami neboli práve cestujúci, ktorí to celé v konečnom dôsledku financujú. Niekto by azda povedal, že svoj diel viny v maškaráde odchodov a príchodov nesú všetci a pravda bude kdesi uprostred. No to iste. Treba si jasne povedať, že hlavným vinníkom sú politici, ktorí si povedali, aký je skvelý nápad viesť kampaň na koľajach a ignorovať ekonomickú realitu. Áno, konkrétne myslíme prevádzkovanie bezplatných vlakov, neuvážené zrušenie IC a ich rovnako neuvážené znovu zavedenie. Chaos preto nie je prekvapivý, skôr logický dôsledok.


Niežeby to znamenalo vzývanie biznis modelu Radima Jančuru. Ťažko politikom vyčítať, keď ich jeho kombinácia vystatovačnosti a trollingu rozčuľuje. Lenže podnikať na prepravnom trhu, kde štát polovici zákazníkov platí, aby nakupovali u konkurencie, je v podstate nemožné. Možno sa to dá, ak sa zameriate na bonitnejšiu klientelu, teda povedzme luxusné rýchlovlaky, čo sa však u nás technicky nedá. Odchod bol preto nevyhnutný a zavedenie „Dankových“ IC vlakov už poslúžilo skôr ako vhodná zámienka.


Záver je rovnako zjavný ako banálny: celý problém spočíva v tom, že štát v trhovom prostredí odmieta pristupovať ku všetkým rovnako. Štátnym železniciam otvorene dotuje plnú cenu lístkov študentov a dôchodcov, skryto cez straty zasa prevádzkovanie IC vlakov a predseda parlamentu celkom bez hanby preklína žlté vlaky. V takomto prostredí naozaj ťažko uspieť a Jančurovi možno vyčítať iba ak to, že sa nezbalil už dávno. Keď už treba pred voľbami robiť vlny, nemohli by politici namiesto šachovania s vláčikmi normálne brýzgať jeden na druhého a sľubovať nové cesty?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 06:06