TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Gastroprevádzky fungujú v totálnej neistote

17.11.2021, 23:00
Týmto spôsobom je zo slovenskej gastronómie vyháňaná aj tá hŕstka kvalitných zamestnancov.

Oblasť gastrosektora patrí k sektorom najviac zasiahnutým koronakrízou. Väčšina prevádzok je stále stratová, pričom mnohé prevádzky sa vzhľadom na aktuálnu situáciu rozhodli nechať zatvorené a šetriť tak svoje náklady. V súvislosti s krachom mnohých reštauračných zariadení hrozí zároveň masívne prepúšťanie zamestnancov.

Mnohé gastropodniky si počas uplynulého obdobia neboli schopné vytvoriť dostatočné rezervy, ich už beztak zlú finančnú situáciu negatívne ovplyvňuje aj covid automat. V praxi to znamená výrazné zníženie či zrušenie vyplácanej pomoci, na ktorú sú mnohí podnikatelia stále odkázaní. Práve gastro je totiž jedným zo sektorov, ktoré covid automat obmedzuje naozaj výrazným spôsobom. Počty zákazníkov sa zo dňa na deň znižujú, na čo okamžite reagujú aj tržby. Ich pokles, ktorý prišiel s nástupom červených a bordových farieb covid automatu, je už na hranici 50 percent. A akoby to nestačilo, už teraz sú niektoré okresy sfarbené na čierno. Podniky tak majú úplný zákaz vykonávať svoju činnosť, alebo je do prevádzky umožnené vojsť len zaočkovaným hosťom, ktorých je na Slovensku len 42 percent, teda 58 percent celkovej klientely má absolútny zákaz vstupu do prevádzky.

Pre rapídny pokles tržieb sa tak podniky opäť dostávajú do platobnej nedisciplíny, čo bude mať fatálne následky. V aktuálnej situácii totiž nie sú schopné platiť nielen svoje aktuálne záväzky, ale ani tie, ktoré si so sebou ťahajú z dvoch náročných a dlhých pandemických vĺn. Už teraz z gastrosektora odišlo 10-tisíc schopných zamestnancov, z ktorých väčšina sa už do gastra nikdy nevráti, zároveň je veľmi pravdepodobné, že mnohé podniky budú musieť svoje straty zmierniť vyššou mierou prepúšťania.

Vzhľadom na výrazné straty nie je súčasná podpora zo strany štátu adekvátna a problém sa stále prehlbuje. Práve z tohto dôvodu je gastrosektor veľmi šokovaný zrušením pomoci 3B z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorá bola ako jediná priamo naviazaná na pokles tržieb. Gastroprevádzky fungujú v totálnej neistote, a keď ráno otvárajú dvere, nikdy nevedia, koľko zákazníkov príde a koľkí pre obmedzenia zostanú doma.

Ešte musíme upozorniť na fakt, že pomoc na zamestnancov je možné žiadať len do výšky 80 percent z hrubej mzdy, a takisto len na tých zamestnancov, ktorých prevádzka prijala do 1. februára 2021. Ak niekto počas druhej vlny pracoval v inom sektore a po otvorení nabral tú odvahu, že sa vrátil k svojmu povolaniu (čašník, kuchár a podobne), na týchto zamestnancov nie je možné žiadať ani jediné euro. Týmto spôsobom je zo slovenskej gastronómie vyháňaná aj tá hŕstka kvalitných zamestnancov, ktorí v ňom ešte zostali.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:28