HN/Vivien Cosculluela
StoryEditor

Viac odborného ako populistického divadla

30.11.2021, 21:03

V ostatnom čase veľmi intenzívne vnímam, že veľkou praktickou nevýhodou veľkých politických koalícií je nutnosť účelových dohôd, politických výmenných obchodov a s tým súvisiaceho taktizovania.

Niektoré čiastkové opatrenia sa potom presadia alebo naopak nepresadia nie kvôli tomu, že by boli v záujme väčšiny voličov, ale v záujme toho, aby sa niektorej strane podarilo pretlačiť svoju agendu.

Žijeme v systéme, v ktorom sú niektoré životne dôležité otázky ústavou vylúčené z rozhodovania referendom, čo je najdemokratickejšia forma rozhodovania.

Pritom by sme potrebovali dosiahnuť presný opak. Aby niektoré životne dôležité otázky boli vylúčené z politického trhu. Príkladmi sú zdravotníctvo, vzdelávanie, ale aj mnohé iné oblasti .

Jedine menej politiky a viac odbornosti môže priniesť kontinuitu zavádzaných opatrení vo všetkých rezortoch. Je pre mňa zarážajúce, koľkí z politikov nie sú lekári a všetci dnes riešia výsostne lekárske témy.

Sú oblasti, do ktorých by politici vôbec nemali vnášať svoju tvorivosť. Ich hlavnou úlohou by malo byť vytvoriť prostredie, v ktorom veci môžu fungovať a odborníci môžu navzájom bez prekážok komunikovať medzi sebou aj s ľuďmi.

Politici nesmú robiť mikromanažment bežných záležitostí.

Jednoducho povedané, všade okolo nás je priveľa politiky. Nám ako obyčajným ľuďom by stačilo, keby veci v tichosti hladko fungovali. Ale niektorí politici by si v takom prípade asi pripadali ako na vedľajšej koľaji.

V politike chýba ten pocit základnej spolupatričnosti a vnímam ju skôr ako populistické nie odborné divadlo.

Ani súčasnú pandémiu vo svete nie je možné zvládnuť v atmosfére chaosu, strachu nekoncepčnosti a nízkej odbornosti. Odbornosť, metodičnosť a systém so spätnou väzbou nás môže posunúť vpred.

Potrebujeme viac pokory, osobnej obety a tichej, poctivej práce. Menej ega a osobných ambícií.

Dôvera občanov sa pri správe vecí verejných získava strategickým myslením, plánovaním, manažmentom, nie pretrvávajúcimi predvolebnými emóciami a politickým populizmom.

Prajem všetkým čitateľom aby sa im podarilo uhasiť oheň tej negatívnej energie, ktorá je v nás nahromadená. Rovnako prajem stabilný systém hodnôt a nehasnúcu chuť stále ešte zabojovať.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 13:57