Peter PellegriniPeter Mayer
StoryEditor

Slovensko bez bielych miest

13.02.2018, 23:00

Tri zo štyroch domácností na Slovensku sú dnes napojené na vysokorýchlostný internet. No viac ako milión ľudí zatiaľ doma kvalitné pripojenie nemá a ani nemôže mať, pretože v ich obci nie je. To sa však do troch rokov zmení. Telekomunikační operátori podpísali na našom úrade záväzok, že do konca roka 2020 zavedú širokopásmový internet do všetkých miest a obcí, kde doteraz nie je. Lokality, ktoré nemali plán pokrytia broadbandom, sme nazývali „biele miesta Slovenska“. Dnes sa odvážim napísať to v minulom čase. Sú to typicky malé obce v odľahlých oblastiach. Nič lukratívne pre investorov. Na prvý pohľad šanca na to, aby do hry vstúpil štát, ktorý bol pripravený, hoci by to mohlo znamenať deformáciu trhového prostredia. Na tento účel bolo alokovaných približne 80 miliónov eur z eurofondov. V sérii verejných konzultácií sa však „veľká trojka“ telekomunikačných operátorov a desiatky lokálnych poskytovateľov internetového pripojenia zaviazali, že biele miesta pripoja. Urobia to na vlastné náklady ako normálnu investíciu do infraštruktúry.

Táto správa je potešujúca z viacerých hľadísk. Prístup ku kvalitnému internetu pre všetkých je absolútny základ prechodu na digitálnu ekonomiku. Čo znamená broadband pre členský štát OECD, ktorý chce patriť medzi najvyspelejšie krajiny, sa dá zhrnúť slovom nevyhnutnosť. Slovensko sa nekončí za tabuľou Bratislava, ono sa tam len začína. Rovnako to musí byť s internetovým pripojením. Nikto nemôže byť trestaný za to, v ktorej časti krajiny žije!
Broadband otvára možnosti práce z domu, telekonferencií, rýchleho posielania veľkých objemov dát, ale aj pozerania televízie cez internet. V našom geografickom a ekonomickom priestore to nie je konkurenčná výhoda, ale samozrejmosť.

Potrebujeme ho, aby sme nezaostali, a aby sme sa mohli ďalej rozvíjať. Dobudovanie optickej siete nám rozviaže ruky pre prípravu na 5G, a rýchle zavedenie sietí piatej generácie už konkurenčnou výhodou bude. Malá rozloha našej krajiny by mohla byť výhodou, ktorá nám umožní stať sa priestorom pilotného nasadenia inovácií. Ale nepredbiehajme.
Vďaka viac ako ročnej práci mojich kolegov a ochote operátorov investovať do rozvoja sietí budeme môcť 80 miliónov eur z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra presunúť inde. Mojím osobným favoritom je pokrytie hlavných cestných a železničných ťahov mobilnými sieťami štvrtej či piatej generácie. A ak nám nejaké peniaze ešte zostanú, investujeme ich do budovania infraštruktúry, veď každý kilometer diaľnice sa počíta.

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 04 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 12:31