Šéf Siete Miroslav Beblavý.TASR/A. Galica
StoryEditor

Doba kešu sa skončila. Čo ju vymení?

12.03.2018, 23:00

O čom bolo tých 10 rokov Roberta Fica? Bolo v nich veľa šumu – veľa kríz a káuz, zákonov, dokumentov a vyhlásení, riadnych aj mimoriadnych zasadnutí, tlačoviek i silných rečí. Ale skutočný záujem mocných bol len o to, kde sa dal získať bakšiš. Bola to doba kešu, ktorej cieľom sa stalo udržať a užívať moc, ochrániť a obohatiť našich. Nič menej a nič viac. Idey sa stali náterom zakrývajúcim biznis. Z mocných boli raz komunisti, inokedy katolíci, niekedy Európania, ale zároveň aj národovci – podľa toho, čo sa aktuálne oplatilo.

Nová doba
Bola to aj doba bezohľadnosti a absolútneho nezáujmu o dlhodobý prospech krajiny. Viete vymenovať niečo pozitívne, pevné a trvácne, čo za tých 10 rokov vybudovali? Každý hovorí o nedostavaných diaľniciach, ale títo „národniari“ nepostavili z eurofondových miliárd ani len jedinú krásnu novú národnú inštitúciu. Títo zástancovia „sociálneho štátu“ zdravotníctvo rozkradli a školstvo rozložili.

Najviac nám však ublížili presvedčením, že takíto sme. Že na viac nemáme. Nedokázali to sami. Zdatne im prispela celá doterajšia politická garnitúra. Vlastnými kauzami aj nezvládnutými egami.

Ale každá akcia vyvoláva protireakciu. Prichádza nová doba. Takéto šance sa vyskytujú v lepšom prípade raz za 15 až 20 rokov. A bez ohľadu na to, kedy a ako súčasná vláda skončí, treba dnes začať kresliť budúcnosť. Pretože čas na zmenu bude krátky. Ako vždy.

Máme šancu len vtedy, ak to v politike bude vyzerať rovnako odhodlane a slušne ako na námestiach. Lebo na námestiach sa dajú zlé veci povaliť. Ale len vo vláde a parlamente sa dajú dobré veci postaviť.

Tretia vlna mečiarizmu
Okrem slušnosti a odhodlanosti však potrebujeme aj odbornosť, lebo problémom Slovenska nie sú len Robert Fico s Robertom Kaliňákom. Fico bol nástupcom Vladimíra Mečiara a veľa od neho prebral. Ak zásadne nezmeníme systém, príde ďalší ficomečiar a s miernou obmenou pôjde rovnako ďalej.

Politické strany, polícia, štátna správa, ale aj médiá – toto všetko potrebuje personálnu očistu, ale najmä systémovú zmenu, ktorá zabráni komukoľvek privlastniť si štát. Aj keď to niekedy znie dobre, štát nemôže byť nástroj podnikania a nemá byť spravovaný ako biznis. Za 25 rokov od vzniku samostatného Slovenska sa toho udialo dosť. Poučme sa tentoraz dôsledne, aby sme o 10 rokov nebojovali s treťou vlnou mečiarizmu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 11:52